Gyurcsány Ferenc – ezer dologban hibázott, de jó volt az irány – ATV

Jó volt az irány, de túl sok mindent vállalt kormányzása idején az MSZP, az emberek pedig nem akartak erőfeszítéseket tenni az ország jobbításáért – mondta lemondása óta első hosszabb televíziós interjújában Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök az ATV szerda esti, Egyenes beszéd című műsorában.

Gyurcsány szerint a következő években valószínűleg nem vállal vezető szerepet. A mostani kormányról azt mondta, hogy tartani tudják a hiánycélokat, ha a Fidesz teszi a dolgát panaszkodás helyett.

Gyurcsány szerint a legnagyobb hiba az volt az elmúlt négy év kormányzásában, hogy túl sokat vállalt. Közben elfogyott körülötte a levegő, mert az embereknek – akik megszokták, hogy mennyit költhetnek – nem tetszettek a reformok és a változások. A politikus azt mondta: ők maguk is ezernyi hibát követtek el a kormányzásban, de az alapvető irány jó volt szerinte. Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédet a legnagyobb politikai teljesítménynek nevezte a rendszerváltás óta egy hivatalban lévő miniszterelnök részéről.

A jelenlegi kormányról szólva azt mondta, hogy bár gazdasági vészhelyzetet emlegetnek, még sincs egyetlen intézkedés sem ennek elhárítására.

A kormányzása ideje alatt elért teljesítmény előtt most kalapot emel a világ, az akkor elért hiánycélok most is tarthatóak lennének, ha a Fidesz teszi a dolgát és nem pedig panaszkodik – mondta Gyurcsány Ferenc. A formálódó nemzeti egységet egyelőre nem látja, ehelyett szerinte a kormánypártok által vezényelt parlamenti rendeleti kormányzás van. Példaként említette, hogy kormánytisztviselőket indoklás nélkül ki lehet rúgni, anélkül, hogy ezzel kapcsolatban bárki tárgyalt volna az érdekképviseletekkel.

Most az a kérdés, hogy nyugatos polgári világot teremtünk-e, vagy kicsit befelé forduló, nemzeti romantikában önmaga sérelmeit ápoló világ lesz – fogalmazott a volt miniszterelnök.

A kettős állampolgárságról szólva Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy rossz a törvény tartalma, szelleme, az eljárás és az időzítés is. Ő is “utálja” Trianont, de mint fogalmazott: politikusok vagyunk, ennél messzebb kell látni, a fájdalmunkból nem csinálhatunk politikát.

A politikai jövője kapcsán azt mondta, hogy a belátható időn belül nem akar vezető szerepet vállalni. Alapítványukkal az általa progresszívnek nevezett magyar baloldal szellemi hátterének szervezésével, új tradíciók teremtésével foglalkozik, hogy a későbbiekben visszaszerezhessék a többséget.