Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak
© Fotó: AFP / Remy Gabalda
Budapest – Gyulladást és maradandó barna foltokat okozhat a parfüm és arcszesz használata a napozóknak – hívta fel a figyelmet a jelenségre Nagy Éva bőrgyógyász az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Az illatanyagok aktiválódnak a napfény hatására, ez pedig gyulladást okoz – fejtette ki.

Elmondta: hasonló hatást kelt és akár hólyagos gyulladáshoz is vezethet egyes növények – petrezselyem, paszternák – érintése erős napfényben.

A bőrgyógyász az évi egyszeri anyajegyszűrés fontosságára is kitért. Véleménye szerint fokozottan fontos ez főleg azokban a családokban, ahol már előfordult melanoma. Emellett szinte minden szűrésnél találnak olyan anyajegyet, melyet elhelyezkedése miatt preventív céllal eltávolításra javasolnak – fűzte hozzá.

Ötvennél több anyajegy esetén kötelezőnek tekinthető a szűrés, és a napozás abszolút nem ajánlott – mondta a bőrgyógyász.

– MTI –


Budapest - Április utolsó hétvégéjén elindul a strandszezon, a budapesti strandok közül elsőként a Paskál és a Palatinus fürdő nyitja meg kapuit, az iskolai szünet kezdetére, június 15-re pedig minden strand kinyit. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. tájékoztatása szerint május 26-án nyit a C...