Nagyvilág

2013.04.02. 16:16

Ponta nem vállalja az ügyészségi vezetők jelölését

Bukarest, 2013. április 2., kedd (MTI) - Mégsem jelöl új vezetőket a legfőbb ügyészi és korrupcióellenes főügyészi posztra Victor Ponta román miniszterelnök.

Bukarest, 2013. április 2., kedd (MTI) - Mégsem jelöl új vezetőket a legfőbb ügyészi és korrupcióellenes főügyészi posztra Victor Ponta román miniszterelnök.

Ponta az igazságügyi minisztérium ideiglenes vezetőjeként próbált megoldást találni a hónapok óta megüresedett tisztségek betöltésére. Korábban jelezte, hogy kész kompromisszumot kötni Traian Basescu román államfővel, kedden azonban azt közölte, az ügyészségi vezetőket a következő igazságügyi miniszter fogja jelölni.

Ponta a tárcát tavaly óta irányító Mona Pivniceru lemondását követően vette át az igazságügyi tárca vezetését. Romániában az igazságügyi miniszter jelöli a két ügyészségi vezetőt, akiket az államfő nevez ki.

A két tisztségviselő személye fél éve tartó vita tárgya a szociálliberális kormánytöbbség és a jobboldalhoz közel álló államfő között, mert a felek azzal vádolják egymást, hogy a vádhatóságot politikai befolyásuk alá akarják vonni. A két tisztségviselő átlátható módon történő kiválasztását az Európai Bizottság is sürgette Romániáról szóló legújabb jelentésében. Több uniós tagállam a korrupció megfékezésétől tette függővé Románia csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

Korábbi nyilatkozataiból a bukaresti sajtó arra következtetett, hogy a szociáldemokrata Victor Ponta hajlandó lett volna az államfő által támogatott Laura Codruta Kövesi korábbi legfőbb ügyészt jelölni a korrupcióellenes ügyészség élére, annak érdekében, hogy az államfő elfogadja a kormánypártok jelöltjét, Tiberiu Nitut a legfőbb ügyészi posztra. Crin Antonescu liberális pártelnök azonban a Szociálliberális Szövetség (USL) felbomlását helyezte kilátásba arra az esetre, ha Ponta kompromisszumot köt Basescuval.

Ponta kedden arra hivatkozva lépett vissza az ügyészségi vezetők jelölésétől, hogy az ügyészek szakmai testülete, amelynek véleményezési jogköre van a kinevezésnél, versenyvizsga kiírását szorgalmazta, és azt kérte a miniszterelnöktől és az államfőtől, ne tegyék politikai alku tárgyává az ügyészségi vezetők kinevezését.

A kormányfő közölte, hogy a kérdés megoldása a leendő igazságügyi miniszter feladata lesz, akit - a koalíciós egyezmény alapján - a liberálisok jelölhetnek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!