fotókkal

2020.10.06. 10:54

A magyar szabadság mártírjaira emlékeztek a cívisvárosban

Megemlékezést és koszorúzásokat rendezett október 6-án Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokok emléknapja alkalmából.

Fotó: Kiss Annamarie

Kedden reggel Papp László polgármester jelenlétében a Kossuth téren felvonták és félárbócra eresztették Magyarország lobogóját. Az esemény ebben az évben a koronavírus-járvány miatt csak a sajtó számára volt nyilvános, ennek ellenére mindazok, akik a főtéren jártak a korai órában, megálltak és közösen énekelték a nemzeti imádságot, tiszteletüket téve a magyar szabadság mártírjai előtt.

Tettük példa előttünk

Nagysándor József honvédtábornok kőhalmánál Puskás István alpolgármester arra emlékeztetett: azzal, hogy emlékezünk a magyar múlt tragikus eseményeire, bizonyítjuk, mégsem sikerült az ellenfeleknek a csatákat megverniük, hiszen ma is együtt vagyunk.

– Tovább visszük mindazok emlékét, akik életüket áldozták a magyar szabadság és önrendelkezés eszméjéért. A magyar történelem egyik legfelemelőbb fejezetének nyitányáról emlékezünk meg március 15-én, tiszteletünket tesszük a hősök és a hétköznapi emberek emléke előtt, hiszen ők voltak, akik kivívták nemzetük szabadságát. Ma azonban ennek a dicső fejezetnek a tragikus végkimenetelére emlékezünk, ezen a gyásznapon fejet hajtunk névtelen ezrek előtt. Az áldozatok többsége, akiket már csak a krónikákból ismerhetünk, mind olyan 30-40 éves fiatalember volt, akik dönthettek volna másként is, alkut is köthettek volna azt remélve, megöregednek, gyermekeket, unokákat nevelhetnek, karriert építhetnek még. Nem így tettek, mert

„számukra az életüknél is drágább volt az ügy.”

Példájuk nekünk is feladatot ad: tudnunk kell, hogy az értékeinket nem csak a természettől kapjuk, azért meg kell küzdenünk, áldozatokat kell hoznunk – mondta az alpolgármester.

Fotó: Kiss Annamarie

Az ünnepségen résztvevő szervezeti, egyházi, önkormányzati képviselők a debreceni Péterfia utcán található Nagysándor József-emléktáblánál is elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában