Győztes csaták emlékei Tokaj térségében

Zelenák István mutatja, hol folyt a csata
Zelenák István mutatja, hol folyt a csata - © Fotó: Juhári Andrea
Tokaj – Tokaj-Hegyalja népe Debrecent és a magyar kormányt is megvédte a szabadságharc idején.

1849 januárjában támadást indított Ferenc József hazánk ellen. A helyiek sok ütközetben jeleskedtek, kitartottak, míg megérkeztek Rakamazra és Tokajba Klapka György ezredes vezetésével a képzett katonák.

Szétlőtték az osztrákokat

– A császári csapatok a híd elfoglalására készültek, a magyarok várták a Pest felől érkező erősítést. Éjjel a folyók befagytak. A Habsburgok már Rakamazba szorították csapatainkat, mikor megérkeztek Klapka katonái. Hatalmas harc alakult ki, a csata veszni látszott – idézte fel Zelenák István történész.

– A magyar lövegek egyikét Máté József tűzmester a köd leple alatt a Tisza jegén előrevitette, így szétlőtték az osztrák ágyúállást. A következő lövés pedig végzett az ellenséges tüzérekkel. Hatalmas éljenzés tört ki a magyarok körében. A tokaji Zákó János szuronyrohamot vezényelt, s őt követve a mieink a jégre szállva üldözték az ellenséget, mely Miskolc irányába menekült. Klapka másnap dísz­szemlét és lelkes beszédet tartott. Zákó Jánost őrnaggyá léptette elő, Máté Józsefet is kitüntette. Szemere Bertalan felső-Tisza-vidéki hadbiztos kiáltványban dicsérte meg Tokaj lakóit és a honvédsereget, hisz megmenekült a Debrecenben működő magyar kormány. 170 év után is emlékezünk hőseinkre – mondta a történész.

ÉM-JA


Miskolc - A Colonia Rostallo hagyományőrző csapat római légiósai tartottak bemutatót hétfőn a római kor hadi szokásaiból a miskolci Jókai Mór Református Általános Iskolában. ÉM

Ez is a régi rendszerrel szakító nagy pillanatok egyike: Nagy Imre és mártírtársai újratemetése 1989. június 16-án
Miskolc - Mit hozott és mivel adós az állampártot leváltó új történelmi korszak? Márciusban kezdődik a rendszerváltás harminca­dik évfordulójának emlékéve. Ebből az alkalomból készült összeállításunkban arról kérdeztük Fekete Sándor politológust (Miskolci Egyetem): hol a helye 1989-nek a magyar t...