Gyorshajtás vezethetett négyes karambolhoz a 48-ason

A kép illusztráció
A kép illusztráció - © Fotó: Matey István, archív
Debrecen – A Debreceni Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki tehergépkocsival túl gyorsan hajtott, és a követési távolságot sem tartotta be, ezért egy láncolatos ütközést idézett elő – olvasható a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség közleményében.

A létavértesi férfi járműszerelvénnyel haladt a 48-as számú főúton Vámospércs felől Debrecen irányába 80-90 km/h sebességgel annak ellenére, hogy az adott úton megengedett legnagyobb sebesség tehergépjárművek számára 70 km/h – adta hírül az ügyészség.

Mint írják, haladása során részben figyelmetlenségből, részben pedig a gyorshajtásából adódóan nem tartott megfelelő követési távolságot, és későn észlelte azt, hogy előtte egy tehergépkocsi lassít, ezért hirtelen fékezett, azonban kb. 80 km/h sebességgel hátulról nekiütközött. Ennek következtében a vétlen jármű az úton keresztbe fordult, és mozgása során a bal oldali első részével neki ütközött az előtte álló és szabályosan balra kanyarodni szándékozó személygépkocsinak, majd az irányíthatatlanná vált teherautó a jobb oldali útárokba sodródott, ahol egy távvezetéket tartó oszlopnak ütközött, ami kettétört – derül ki az ügyészségi közleményből.

Az ütközéstől a vádlott által vezetett járműszerelvény áttért a menetiránya szerinti bal oldali sávba, ahol összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő személygépkocsival.

A tájékoztatás szerint a balesetsorozat következtében az elsődleges ütközéssel érintett tehergépkocsi vezetője 8 napon túl gyógyuló bordatörést, illetve agyrázkódást szenvedett.

A balesethez és a sérüléshez a vádlott többszörös KRESZ szabályszegő magatartása vezetett – írja a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség.

A bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen a Debreceni Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján büntetővégzés meghozatala keretében pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta.