Gyönyörű új városligetet kaphat Hajdúböszörmény, itt vannak az első látványtervek

Akt.:
Gyönyörű új városligetet kaphat Hajdúböszörmény, itt vannak az első látványtervek
© Forrás: Magánarchívum
Hajdúböszörmény – A csónakázótó és Városi Fürdő környezetének fejlesztése, városliget kialakítása volt a fórum témája.

Egykor a hajdúvárosban is volt csónakázótó fahíddal, csónak­kikötővel a fürdő szomszédságában, ami – bár a mindenkori vezetés nem felejtette el, csupán rövid távú fejlesztési célokat fogalmaztak meg – lassan elmaradt és szinte eltűnt a szépülő strandfürdő mellett.

Akár konzorciumban

A 27 hektárnyi terület beruházási lehetőségei most újra előtérbe kerültek, különösen, hogy a 2014-2020-as fejlesztési ciklus végéig várhatóan lesznek rá pályázati lehetőségek – fogalmazott Kiss Attila polgármester a napokban tartott egyeztető fórumon, ahová helyi civileket, közösségeket is meghívtak.

A polgármester kiemelte, a projekt keretében az Uzsok tér-Muraköz tér-Külső-nánási utca-Nagy András utca által határolt, a Városi Fürdőnek, gyógykomplexumnak is helyet adó tömbnek, illetve a tömb részét képező üres, kihasználatlan területeknek a rekreációs és turisztikai célú hasznosítását, fejlesztését, a beruházások összehangolt, egységes, pályázat benyújtására alkalmas koncepciójának kidolgozását még csak tervezik.


Forrás: Magánarchívum Forrás: Magánarchívum ©

Szeretnék, ha nem csak az önkormányzatnak kellene eldöntenie, hogyan nézzen ki a terület, különös tekintettel arra is, hogy nem csupán önkormányzati fejlesztéseket képzelnek el ott, az önkormányzat konzorciumi partnerként is szerepelne más pályázók mellett.

Két változat van

A terület hasznosítására egy nyíregyházi tervezőiroda készített tanulmánytervet, amelynek ügyvezetője, Végh József vázolta a lehetőségeket. A projekt célja a területen található két különálló tó, az egykori csónakázótó és a tőle nyugatra fekvő sósvíz-tározó hasznosításának, méretének, geometriájának újragondolása, új területek bevonásával az elhanyagolt zöldfelületek fejlesztése, a terület új élményelemekkel történő gazdagítása, új épületek helyének kijelölése.


Forrás: Magánarchívum Forrás: Magánarchívum ©

Ami a fürdő számára összefüggő bővítési terület, az a helyi lakosság és az odalátogató turisták részére egyaránt család- és klímabarát közösségi közterület, akár „böszörményi városliget” is lehet – hangzott el.

A fórumon üdvözölték a kedvelt városrész feltámasztását, amely játszótér, kondipark, sétány, bicikliút, tóparti vendéglő, szálló, horgászstég és üdülőövezet lehetőségét is magában hordozza.

HBN–BB


bos1

Forrás: Horváth Tamás