Gyönyörű népi kerámiák a Déri Múzeum tárlatán

Gyönyörű népi kerámiák a Déri Múzeum tárlatán
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Két erdélyi származású orvos magángyűjteménye került a néprajzi tár gondozásába.

„Párhuzamosok találkozása – A magyar népi kerámia emlékei két magángyűjteményben” címmel nyílt új időszaki kiállítás a Déri Múzeumban.

Több mint 500 alkotás

Bár az iskolában azt tanultuk, hogy a párhuzamosok nem találkoznak, az életben mégis vannak olyan helyzetek, amikor a párhuzamosan futó pályák, törekvések valahol, valamilyen formában összefutnak. Ilyen találkozás történt a közelmúltban a Déri Múzeumban is, amikor két erdélyi származású orvos, dr. Bódi István és dr. Sipos József magángyűjteménye a néprajzi tár gondozásába került.

1-1Fotó: Derencsényi István

Az összesen több mint 4000 darab műtárgy legnagyobb hányada a magyar népi kerámiaművesség körébe tartozik. A két gyűjtemény válogatott darabjainak együttes, párhuzamos bemutatása alkalmával több mint félezer olyan népi fazekasmunkával találkozhatnak a látogatók, amelyek eddig kiállításokon még soha nem szerepeltek.

Év végéig csodálhatók meg

A tárlat augusztus 17-i megnyitó ünnepségén köszöntőt mondott Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, valamint dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója. A kiállítást dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója nyitotta meg. Közreműködött Bárdosi Ildikó népdal­énekes, a két gyűjtő nevében pedig dr. Sipos József tartott bemutató előadást.

A kiállítás a Zoltai Lajos teremben december 31-ig látogatható.

HBN