Gyomtengerbe vész az ország – Népszabadság

Ma jár le a kötelező parlagfűirtás határideje, de a belvizekkel és elöntésekkel küzdő gazdák haladékot kapnak a munkálatok elvégzésére a szaktárcától- írja a Népszabadság.

 A lapnak Czerván György vidékfejlesztési államtitkár úgy nyilatkozott, hogy akik igazolni tudják, hogy a természeti csapás nem kímélte földjeiket, várhatóan elhalaszthatják a parlagfű irtását, mivel a betakarítási időszakban a kármentés és a még aratható gabona betakarítása a legfontosabb feladat.

A gazdák az aratással is megcsúsztak, ugyanis a felázott földekre nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak el a munkagépekkel, de nincs ez másként a parlagfű kaszálással sem. Az erre a feladatra szakosodott cégek szakemberei szerint, nehezen tudják elvégezni a munkát.

A parlagfű május végén robbanásszerű növekedésnek indult

További probléma, hogy a parlagfű május végén robbanásszerű növekedésnek indult, emiatt sok térségben soha nem látott elmaradásban vannak. Az irtást végző cégek között egyébként éles a verseny, az önkormányzatoknál és nagy cégeknél ugyanis egymást érik a z egyre alacsonyabb árakat tartalmazó ajánlatok – írja a lap.

– Független Hírügynökség –