Gyökérkezelés helyett kezeljük gyökerestül a fogproblémát

Akt.:
Gyökérkezelés helyett kezeljük gyökerestül a fogproblémát
© Illusztráció: GettyImages
Debrecen – Dr. Gera István, a Magyar Fogorvosok Egyesülete elnökének tanácsai a fogápolásra.

A szájhigiéniai problémák legnagyobb hányada lényegében magatartási betegség, mivel kialakulásában komoly szerepe van az életvitelnek, a táplálkozásnak, a rossz szokásoknak és a rendszeres ellenőrzés hiányának. Ezért is fontos, hogy gyermekeinket már egész kicsi korban megtanítsuk a szájhigiénia fontosságára, a cukormentes rágógumi fogyasztására, hiszen a későbbi problémát sokkal könnyebb megelőzni, mint megoldani.

A megelőzésre törekedjünk

A feldolgozott, félkész, cukros, túlfőzött ételek fogyasztása egyértelműen az egészséges fogak, a megfelelő szájhigiénia ellen dolgoznak. Lassan elfelejtünk rágni, pedig a rágás fontos élettani funkció, amely a gyermekek arc-állcsont fejlődését és egészséges állapotának megőrzését is szolgálja. A megfelelő életvitellel és szokásokkal a szájhigiéniai problémák 80 százaléka megelőzhető lehetne.

Egészséges kisgyermeknek tejfoga körül alig fordul elő gyulladás, mégis ebben a korcsoportban kell elkezdeni a dentális edukációt, a gyerek motiválását, hogy a megfelelő magatartásformákat kellő időben megalapozzuk. Egészséges táplálkozást kell tanítani a gyerekeknek, meg kell mutatni, hogyan ápolják fogaikat. Nyomatékosítani kell bennük miért is fontos a fogorvos rendszeres látogatása.

Ha a betegség egyszer már kifejlődött, kezeléssel, vagy kezelés-sorozattal a beteg végérvényesen soha nem gyógyítható meg, az elveszített szövetek soha nem nőnek újra. Ezért kell odafigyelnünk, hogy gyermekünk rendszeresen mossa fogát. Amíg pedig nem sajátította el annak helyes gyakorlatát, egy játékos családi program is lehet a reggeli közös fogmosás. Csupán ezzel a napi pár perces rutinnal a későbbi súlyos és visszafordíthatatlan probléma könnyen megelőzhető.

A gyermekkori fogászati prevenció fontosságával mindenki tisztában van, mégis kevesen áldoznak időt és pénzt rá. Pedig a megelőzés célja nem csupán a fogak elvesztésének megakadályozása, hanem olyan egészséges száj miliő megőrzése, amely egyben a gyermek komfortérzetét és társadalmi beilleszkedését is javítja. A rossz fogak megkeseríthetik a gyerekek életét, tanulási, koncentrálási és viselkedési problémákhoz és további komoly betegségekhez vezethetnek, és mindezek mellett nagyon költséges a gyógyításuk is. Érdemesebb „befektetni” és megfelelően ápolni őket.

A helyes szájápolás nem nagy ördöngösség, és a rá áldozott napi 10 perc igen sok kellemetlenségtől megkímél minket. Ha naponta kétszer jó technikával fogat mosunk, évente egyszer fogorvosi szűrésre megyünk, használjuk a fogselymet, és étkezések között cukormentes rágógumit fogyasztunk, máris sokat tettünk fogaink egészségének megőrzése érdekében. Hatékony eredményt azonban csak akkor érhetünk el, ha a dentális edukációt rendszeres professzionális fogorvosi ellenőrzés is kiegészíti.

Korai kezelés

Ahhoz, hogy segíteni tudjuk gyermekeinknek szájhigiéniájuk megőrzését, időben megkezdett prevenciós programokra van szükség. A korán, kezdeti stádiumában elkezdett oki kezelés hosszú távon szolgálhatja a fiatalok érdekeit, és javíthatja a felnőtt lakosság általános szájhigiéniás és fogászati állapotát.

HBN
hirdetés