Gyógyvíznek minősítették az algyői fürdő vizét

Mozgásszervi, valamint reumatológiai betegségek megelőzésére, gyógyítására, rehabilitációjára alkalmasnak minősítették az algyői fürdő vizét.

Erről az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégiummal egyeztetve döntött, miután tudományos kísérletek igazolták a termálvíz gyógyhatását. A jelenlegi vízösszetételi meghatározás alapján azonban következtetni lehet arra is, hogy bőrbetegségek és nőgyógyászati panaszok enyhítésére is használható a gyógyvíz.

A minősítést megelőzte egy szakmai, tudományos kísérlet, amelynek eredményét 2009 nyarán jegyzőkönyvbe rögzítve kapta meg az illetékes szakhatóság értékelésre. Ebben 100 fő algyői lakos, – zömében mozgásszervi és reumatikus bántalmakkal küszködők – háziorvosuk segítségével került be azokba a diagnózis szerint összeválogatott csoportokba, amelyek több héten át, váltott vízben – hol a gyógyvízben, hol tiszta vízben – tesztelték a javulást – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bereczné Lázár Nóra, az algyői polgármesteri hivatal közoktatási, ifjúsági és sportreferense.

Már a kísérlet során kiderült, hogy érezni lehet a változást, általában enyhébb, tompább volt a fájdalom a gyógyvíz használatakor. Az eredmények értékelése kapcsán megállapították, hogy mozgásszervi, valamint reumatológiai betegségek megelőzésére, gyógyítására, rehabilitációjára alkalmas a termálvíz.