Gyógyvíz: szigorúan ellenőrzött kitermelés

A hajdúszoboszlói önkormányzat szabályozással veszi elejét a gyógyvíz pazarlásának. Feltételekhez köti és egyedileg bírálja el a szállodáknak történő gyógyvízszolgáltatást és méri a termelésre fogott kutak nyugalmi vízszintjét.

Eszerint körülbelül ugyanannyi vizet vesznek ki a kutakból, mint amennyi pótlódik – ismertette a helyzetet Jenei Tibor, a hajdúszoboszlói önkormányzat idegenforgalmi referense.

A nagy talpmélységű – több mint 1000 méter mély – kutakból a vizet a fürdőben a töltő-ürítő medencékben használják fel. A sekélyebb, ezért langyos vizet adó kutakból a forgatott vizű medencékbe kerül a víz.

Takarékosan

A használt gyógyvizet a környezetvédelmi szabályoknak megfelelően a május 1. és szeptember 1. közötti időszakban nem vezetik közvetlenül élővízbe. Először a csónakázótóban ülepítik, majd átkerül a város külső tározójába, onnan a Kösely viszi a Hortobágy folyóba. A fürdő, valamint a termálvízzel szolgáltató szállodák takarékosan használják a vizet.

Az önkormányzat kimondta, hogy csak a több mint 100 szobával működő szállodák kaphatnak gyógyvizet. Jelenleg a fürdő szállójával együtt nyolcban van gyógyvíz. Még egynek van engedélye a használatára.

Ennek a szállosának a tulajdonosa azonban még nem építette meg hotel a fürdőjét. Az önkormányzat szeretné megőrizni a források vízhozamát, ezért több szállodának nem ad engedélyt gyógyvízzel való üzemelésre. Illetve csak akkor, ha nő a fölös vízmennyiség: például bezárnak egy fürdőt egy szállodában.

Laboratóriumi mérések

A vízkincs megóvása érdekében szigorúan ellenőrzött kitermelést vezetett be a gyógyfürdő. Csak annyi vizet emelnek ki, amennyit felhasználnak gyógyászati célra. A gyógyvízkitermelés mennyisége esztendők óta nem változott, ami évente 1 millió 750 ezer köbméter vizet jelent – ismertette Varga László, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő és Egészségturisztikai Rt. műszaki igazgató.

Rendszeresen elvégzik a kötelező vízkémiai és geofizikai méréseket, melyek eredményei segítségével kontrollálják a kutak állapotát. A kiteremlést zárt rendszerben végzik, így a rétegvizek nem fertőződhetnek. Kilenc medencét forró termálvízből töltenek fel, egyet hűtöttből. A tizennégy töltő-ürítő medencébe szintén termálvizet engednek, a 22 forgatott rendszerű medencét hideg vízzel látják el.

A töltő-ürítő medencékben naponta cserélik a vizet, tisztaságát a rendeletben előírt utánpótlással biztosítják, azaz a medence vizének felét folyamatosan pótolják termálvízzel. A forgatott vizű medencékben vegyszereket használnak és laboratóriumi mérésekkel ellenőrzik a vízminőséget. Ezekben a megfelelő vízkezelés alkalmazásával gyakorlatilag idényenként egyszer kell cserélni a vizet, de ez függ a fürdőzők létszámától is – foglalta össze az igazgató.

Császi Erzsébet