Gyógyhatású gyümölcsök

Akt.:
Gyógyhatású gyümölcsök
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Nyáron igazán könnyű egészségesen táplálkozni!

– A gyümölcsöknek kiemelt táplálkozás-élettani jelentőségük van, hiszen amellett, hogy nagy élvezeti értékkel rendelkeznek és frissítő hatásúak, magas víztartalmuk miatt könnyen emészthetőek, és a bennük található szénhidrát is gyorsan felszívódik, ezért a szervezet jól hasznosítja őket. Mindemellett fontos vitamin- és ásványi anyag források, rosttartalmuk elősegíti a gyomor- és bélműködést, és a fogakat is védik a rágás miatt – foglalta össze a gyümölcsök jótékony hatásait Szalayné Kónya Zsuzsa, a Debreceni Egyetem dietetikusa.

A görögdinnye-kedvelők legnagyobb örömére a nyár utolsó hónapja a mézédes hazai gyümölcs főszezonja. – A görögdinnye több mint kilencven százaléka víz, ennek köszönhetően kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító. Fogyasztása hasznos, ha betegségből lábadozik valaki, mert pótolja a vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet „kitakarításával”. A görögdinnyében a paradicsomhoz hasonlóan megtalálható a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos betegségek megelőzésében lehet a segítségünkre, és fogyasztásával elejét vehetjük a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának – részletezte a szakember.

Vitaminbomba

A piacon most kapható másik nagy kedvenc az ízletes őszibarack, melyből fehér- és sárga húsú, ropogós vagy lédús, sőt akár kopasz változat is kapható. – Az őszibaracknak nemcsak az izmok és csontok felépítéséért felelős ásványi anyag tartalma számottevő, hanem kiemelt magnézium-, kálium-, szelén- és kalcium-, A-, B-, és C- vitaminforrás is. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést, a kálium- és nátriumtartalma pedig a szív­panaszokra van jó hatással – fejtette ki a dietetikus. Mint azt a Debreceni Egyetem közleményében írja, közeledik egy másik csodagyümölcs, a szőlő idénye is, ami tisztító és hashajtó hatása miatt székrekedésben és arany­érben szenvedőknek is kíméletes megoldást jelent, valamint fogyasztása ajánlott köszvény, reuma, asztma és szívproblémák esetén is. Remek izomregeneráló és csökkentheti a koleszterin szintet is, antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig kedvező hatású a rákos megbetegedések megelőzésében. B1-, B2-vitamin, biotin és folsav tartalma is kiemelkedő – sorolta a szakértő.

Lila színével, hamvas héjával, fanyar ízével a nyár vége és az ősz különös színfoltja a szilva. Ez a gyümölcs nem csak az agyműködést élénkíti, de B1-, B2-vitamin tartalma jó hatással van az idegrendszerre, káliumban is gazdag, és magas rosttartalmának köszönhetően serkenti a bélműködést.

Hogy a nyár ízeit minél tovább élvezhessük, érdemes a gyümölcsökből befőttet vagy lekvárt készíteni. Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy a hosszú főzéssel a gyümölcsök vitamintartalma minimálisra csökken, és a befőttek, dzsemek különösen magas cukortartalmúak. Szalayné Kónya Zsuzsa éppen ezért arra biztatja a háziasszonyokat, hogy inkább fagyasztva tegyék el a gyümölcsöket, hiszen így őrizhető meg legjobban azok vitamintartalma.

HBN
hirdetés