Gyilkossághoz vagy lopáshoz kellett a balta?

Elhangoztak a perbeszédek és az utolsó szó jogán tett nyilatkozatok
Elhangoztak a perbeszédek és az utolsó szó jogán tett nyilatkozatok - © Fotó: Matey István
Debrecen - Elhangoztak a perbeszédek és az utolsó szó jogán tett nyilatkozatok szerdán a Debreceni Ítélőtáblán a két évvel ezelőtti „polgári baltás gyilkosság” miatt indult büntetőperben.

2012 februárjában B. Antal öccsével és régi ismerősével, R. A.-val italozott, amikor a börtönviselt sértett kikezdett vele, mondván, korábban többször fajtalankodott rabtársaival. A két férfi végül az akkor 17 éves B. László szeme láttára közösült. Az este feszült hangulatban folytatódott, a báty tartott a későbbi megszégyenüléstől. Később elmentek fát szerezni egy lakatlan házba azzal, hogy kibontják az ablakok fatokmányát. B. Antal a nadrágkorcába tett egy kisbaltát, és testvére kérdő tekintetére azzal felelt, hogy R. A.-nak „kapnia kell” a történtekért. Az épületben aztán az idősebb vádlott ismét közösülni akart a sértettel, és felszólítására öccse segített a férfi lefogásában, illetve ruhái lehúzkodásában. R. A. ekkor pofon vágta B. Antalt, aki haragjában előbb letaglózta a baltával, majd a szerszámmal szó szoros értelmében szétverte áldozata fejét.

Míg az ügyész szerint a tényállásból megállapítható az előre kiterveltség, addig az elsőfokú bíróság ennek nem látta kétséget kizáró tényszerűségét. B. Antal és védője is azt hangoztatják, hogy a kisbalta az ablaktok kibontásához kellett. A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla február 26-án hirdet határozatot.

HBN