„Gyilkos” tejek: tiltsák be!

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Debrecen – A kormány plusztámogatásokkal enyhítené a felvásárlási árak csökkenése miatti válságot.

A dömpingáras tej- és tejtermékimport azonnali betiltását sürgetik tejágazati szervezetek – értesült az agrárszektor.hu. A kormány ehelyett plusztámogatásokkal enyhítené a felvásárlási árak csökkenése miatti válságot.

Ellehetetlenít

Az olcsó import ugyanis további drasztikus árzuhanást okozhat, és a nyár közepéig érdemi árjavulás nem is várható. Nem kizárt, hogy újabb importellenes demonstrációk lesznek. Azonnali kormányzati piacvédelmi intézkedéseket sürgetnek tejágazati szervezetek annak érdekében, hogy a hazai tejfelvásárlási árak zuhanását meg lehessen állítani. Több uniós tagország ugyanis tej- és tejtermék-feleslegeit dömpingáron vezeti le a magyar piacon (is), ezért a közeljövőben az itteni termelői tejárak újabb drasztikus csökkenésére lehet számítani. Az üzletláncokba elsősorban a külföldi fogyasztói tejek és sajtok érkeznek dömpingáron, de ugyanígy megjelenik az irreálisan olcsó importvaj és túró is. A 75-76 forintos kilónként mai hazai tejfelvásárlási árak 25-30 százalékkal estek 2014 végéhez – 2015 elejéhez képest, és támogatásokkal együtt is elmaradnak a 95-100 forintra tehető önköltségtől. Ugyanakkor terméktanácsi számítások szerint számos importtermék ára már olyan alacsony, hogy az 60 forint körüli kilónkénti tejfelvásárlási árnak felel meg. A következő hónapokban nem is várható növekedés, mert uniós szinten július-augusztus előtt várhatóan nem csökken az árletörő hatású tejkínálat.

De azonnal…

A válság kezelésére ágazati szervezetek azt sürgetik, hogy a kormány tiltsa be a dömpingáras tejtermékimportot. Termelői vélemények szerint jogos intézkedés lehet ez a mai helyzetben, amikor az Európai Bizottság nem hajlandó érdemben kezelni az uniós tejtermelési kvóták 2015-ös megszüntetése és az orosz embargó miatti EU-szintű túltermelési helyzetet. A magyar szakmai követelések között elsősorban a kvótarendszer visszaállítása és az EU-s intervenciós felvásárlási árak emelése szerepel, de Brüsszel az eddigi nyilatkozatok szerint nem kíván tenni ilyen intézkedéseket.

HBN
hirdetés