Gyermekvédelmi utalványok nehézségekkel

Akt.:
Tanszer vásárlására is felhasználható
Tanszer vásárlására is felhasználható
Debrecen – Az internetről tudható meg, hogy hol lehet beváltani a gyermekvédelmi Erzsébet-utalványt.


Egyik olvasónk szerint azoknak, akik gyermekvédelmi támogatást kapnak a várostól, mostanában újfajta vásárlási utalványokat adnak. Csakhogy, míg a korábbi, barna színű utalványokat bárhol elfogadták, az új zöldeket sok üzletben, főleg az egyik nagy áruházláncnál nem akarják fizetőeszközként elismerni. A panaszos állítja, hogy az utalványokra csak az van ráírva, hogy mire váltható be (például ruhára, tanszerre, élelmiszerre), de az nincs rajta, hogy hol.

Kik kaphatják?

A polgármesteri hivataltól megtudtuk, hogy Debrecenben jelenleg több mint 5 ezren kapnak – rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében – Erzsébet-utalványokat. Ennek összege gyermekenként idén is 5 ezer 800 forint. Az utalványokat postai úton évente kétszer, augusztusban és november utolsó hetében kézbesítik, mindkét alkalommal 5 ezer 800 forint értékben.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt egy évre állapítják meg. Az egy év leteltével (illetve az azt megelőző három hónapon belül) lehet ismételten kérelmet benyújtani az ellátás újbóli megállapítására. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság feltételeit jogszabály állapítja meg, az utalványok megrendelése is országosan egységesen történik.

Az átadásra kerülő Erzsébet-utalványok és azok felhasználhatósága az ország minden településén azonos.

Azt, hogy melyik üzletben, mely utalványt fogadják el, a www.erzsebetutalvanykereso.hu oldalon lehet megnézni. A keresőbe az érintett település nevét kell beírni. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, illetve az ezzel járó Erzsébet-utalványokat egyrészt olyan gyermeket gondozó családok kaphatnak, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a 37 ezer 50 forintot.

Másrészt, aki gyermekét egyedül neveli, illetve más törvényes képviselő gondozza, vagy ha a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos. Ebben az esetben a jövedelmi határ 39 ezer 900 forint.

HBN–OCS

Hol lesz felhasználható?

A gyermekvédelmi támogatásként kiosztott Erzsébet-utalvány felhasználható étkezési utalványok és szociális célú utalványok elfogadására szerződött vendéglátó egységekben, élelmiszerüzletekben készétel vásárlására.Felhasználható még további szerződött szolgáltatók egységeiben ruházat és tanszer vásárlására.