Gyermeknapi programok Debrecenben

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: HBN
Debrecen – A gyermeknapi programok idén is sok kacagást és mókát ígérnek a családoknak.

Hipp-hopp, jön Vuk!
05. 28. – 06. 20. – Kölcsey Központ, Bényi Árpád terem

Dargay Attila kiállítása igazi meglepetés gyereknapra! A 100 éves hazai animáció egyik legnagyobb hatású alakja olyan, mindannyiunk által ismert és szeretett rajzfilmfigurák megteremtője, mint Lúdas Matyi, Vuk, vagy Szaffi. A nagy filmek mellett számtalan rövidfilmet készített, száznál is több fűződik a nevéhez. Dargay ontotta magából a rajzokat! A 60-as évek óta több generáció nőtt fel ezeken a rajzokon, rajzfilmeken. A Gusztáv-sorozat, a Variációk egy sárkányra, vagy a Pázmán lovag a felnőtt közönség kedvence volt. A számtalan kedves és jól ismert rajzfilmhős mellett – egyebek mellett látható a Vuk teljes, képes-szöveges forgatókönyve – több olyan karaktert is bemutatunk, amelyeket kevésbé ismer, vagy akár még nem is találkozhatott velük a nagyközönség. Dossziékat, komplett forgatókönyveket tartalmazó spirálfüzeteket, a hozzájuk tartozó figuratervekkel. Sorra tűnnek fel a tüneményes stílusban megrajzolt, ám meg nem valósult filmek figurái: a trójai mondakör alakjai, a klasszikus mese újraértelmezése, a Piroska és az űrfarkasok, valamint egy külön érdekesség, a János vitéz figurái, ahogyan Dargay elképzelte. A kiállítás ingyenesen látható.

Halász Judit koncert – „Kezdődhet a mulatság!”
05.31. 11 és 15 óra – Kölcsey Központ, nagyterem

Halász Judit műfajteremtő előadásaival sok százezer gyermek arcára csalt mosolyt az évtizedek során. A Kezdődhet a mulatság című új lemezén a családi ünnepekről énekel: az anyák napjáról, a nagymama neve napjáról, az első iskolai nap izgalmáról, a karácsonyról, a közös utazásról, de még kedvenc otthoni állataink születésnapjáról is. Meg arról is, hogy milyen is három testvér között a középsőnek lenni… A koncerten az új dalok mellett felcsendülnek a régi kedvenc slágerek is.

Gyermeknapi kísérő programok – Kölcsey Központ, Baltazár tér

A kísérő foglalkozások ingyenesek.

 • Kölcsey Központ, 05.31. 10.00 bálterem: Ajándék Ringató foglalkozás kisbabáknak, kisgyermekeknek hároméves korig. A foglalkozást vezeti Könyves Zsuzsa Ringató-foglalkozásvezető, vendége Molnár Miklós prímás.
 • Kölcsey Központ, 05.31. 9.00-17.00 körfolyosó – Gyermekfoglalkoztatók: Hortobágy Pusztai Állatpark, a KreDenc kézművesei, Fecsegő és Tipegő Családi Napközi, Gyermekváros Egyesület, Helen Doron English, Magyar Református Szeretetszolgálat Szeretethíd programja, Szafari Játékpark, Varázspitypang Alkotó Műhely

A Hajdú-Bihari Vöröskereszt szervezésében

Gyermeknapi bevetésen a Vöröskereszt: Nosztalgia-véradással, szűrésekkel, műsebfestéssel, sok játékkal és az elsősegélynyújtás kihívásaival várja május 31-én a Kölcsey Központ és a Baltazár Dezső tér gyermeknapi programjain a vendégeket a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete.

Gyermekeké és családoké május utolsó vasárnapján Debrecenben a Kölcsey Központ és a Baltazár Dezső tér. Vért adni hőstett, s a gyerekek büszkék lehetnek arra, ha szüleik donorok. Mivel az egészségügyi intézményekben műtétre és kezelésre váró betegeknek minden nap szükségük van vérkészítményre, május 31-én a 18-65 év közöttieket véradásra kéri fel a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete 9.30 és 15.00 óra között az épületben (Hunyadi utca 1-3.). A donorokat finom falatokkal és ajándékokkal lepik meg.

Míg a szülők és a nagyobbak vért adnak, a vállalkozó kedvű gyermekek, családtagok műsebeket festethetnek magukra a vöröskeresztes imitátorokkal, és megtanulhatják a sebkészítés néhány titkos trükkjét. A legkisebbek kipróbálhatják a „Játssz velünk!” című gyermekfoglalkoztatóban a memóriajátékot és a készségfejlesztő feladatokat.

Törődjön egészségével! – A gyerekek is boldogabbak, ha egészségesek a szülők és nagyszülők. A vöröskeresztesek ezért arra motiválják a vendégeket, hogy vegyenek részt a szintén 9.30 és 15.00 óra közötti kontrollszűrésen, ellenőriztessék vérnyomásukat, vércukorszintjüket és testtömeg-indexüket.

Csapatban a család – A feladatok titkosak, de annyit elárulnak a Vöröskereszt megyei munkatársai, hogy a “Közlekedik a család” című közlekedésbiztonsági verseny hajdú-bihari döntőjének egyik állomásán elsősegélynyújtó feladatokkal várják a résztvevőket. A versenyt az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága hirdette meg, s az viszont nem titok, hogy az országos döntő győztes családja egy (Skoda Fabia Combi) személygépkocsit nyer.

Vöröskeresztes programok a Debreceni gyermeknapon:

 • 9.30-15.00 Nosztalgia véradás (a véradóknak finom falatok, ajándék, retro zene)
 • 9.30-15.00 Kontrollszűrés (vérnyomás-, vércukor-, testtömegindex-vizsgálat)
 • 9.30-15.00 Sebimitáció-készítés (érdeklődők kifestése, beavatás a műsebkészítés rejtelmeibe)
 • 9.30-15.00 Játssz velünk! – gyermekfoglalkoztató (színezés, memóriajáték; ajándékcsoki)
 • 10.00-16.00 Tudd és tedd! – elsősegélynyújtó feladatok az Országos Rendőrfőkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának „Közlekedik a család”című megyei döntőjének egyik állomásán.

HBMRFK és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében

05.31. Baltazár Dezső tér

 • 10.00 –16.00 tűzoltóautó, mentőautó, motoros rendőrök
 • „Közlekedik a család!” közlekedésbiztonsági vetélkedő, Hajdú-Bihar megyei területi döntő A verseny fődíja egy Skoda Fabia Combi személygépkocsi. Nevezhet minden olyan magyarországi lakóhellyel rendelkező család, ahol legalább az egyik szülő rendelkezik érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, továbbá 6-17 év közötti gyereke(ke)t nevelnek

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága szervezésében

 • állatsimogató
 • játszóház

Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezésében

05.31. Kölcsey Központ – Gyermeknap – Esélynap

Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház koordinálásával az alábbi szervezetek bemutatkozása az esélyteremtés jegyében:

 • SANSZ Alapítvány | segítő- és terápiás kutyák
 • a Fehér Bot Alapítvány | szimulációs és érzékenyítő játékok, látássérültek által használt segédeszközök, fehér botos közlekedés
 • Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete | Braille-írás, Braille-jelekkel ellátott játékok
 • Szakosított Ellátást Végző Központ, Derecske | korongozás
 • Debreceni Vívóklub | kerekesszékes vívás
 • Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete Jelnyelvi Tolmácsszolgálat | jelnyelvi játékok

A Déri Múzeum szervezésében

05.31. Modem– Gyermeknap– Játssz, nevess és kalandozz velünk!

 • Modem földszintjén – 10.00 Lufifújó verseny, illetve rajzolj lufiért!
 • Kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak (pörgettyű, kitűző, maszk, mozgatható bohóc és vitéz, cirkuszos figurák készítése)
 • Modem, belső udvar 13.00 – 14.00 vidám, térkitöltő játék kicsiknek, 14.00 – 14.30 hip hop tánc

A Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft. szervezésében

Gyermeknap az Állatkertben – Május 31-én rengeteg meglepetéssel várjuk a hozzánk látogató gyermekeket! Gyermeknapon 14 éves kor alatt ingyenes belépést biztosítunk a Vidámparkba!

 • MacskaZoona – Te milyen cica vagy? Egész napos izgalmas programok a doromboló négylábúak bűvöletében. Készíts velünk cicafület, álarcot és hűtőmágnest! Memóriajátékok, tesztek, csillámtetoválás és további meglepetések várnak a Debreceni Cicavilág Egyesület jóvoltából!
 • Kerülj közelebb az állatkert lakóihoz! Társulj be Julien királyhoz és bandájához a Katta-sétányon 13.00 órától és 15.00 órától.
 • A gyermeknapi mulatságból pingvinjeink sem maradhatnak ki, akik állatkerti sétát tesznek 13.45 órától.
 • Szemet gyönyörködtető élményre vágysz? Lépj be Csudálatos pillangóink káprázatos világába!
 • Dzsungel könyve a kígyók társaságában
 • 10:00 és 11:00 órától A Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjainak és az állatkert lakóinak közös előadása.

Táncbemutatók:

 • 13:00 és 14:30 órától – Hip-hop és showtáncbemutatók (Pozitív Centrum Táncművészeti Egyesület)
 • 10:00-től 12:00 óráig- Majorette bemutató (Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület )

Koncert – Zene füleidnek és lábaidnak!

 • A nótánkat a FelVonó zenekar húzza 15:00 és 16.00 órától!

A Debreceni Művelődési Központ szervezésében

2015-ben már 10. alkalommal szervezi meg a gyermeknaphoz kapcsolódó családi programsorozatot.

A helyszíneket – az előző évekhez hasonlóan – elsősorban azokon az infrastrukturálisan hátrányos helyzetű településrészeken és lakóövezetekben rendezik meg, ahol a szociálisan nehéz helyzetű családok száma magas. A hat héten át tartó programsorozatot többnyire hétvégén, szabadtéren valósul meg.

További információ a DMK programjairól.

– Kerekes Sándor –


VillámKvíz: a DKV és a DV Parking közös játéka
Debrecen – A Jedlik Ányos Terv irányelveihez kapcsolódóan Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., valamint a DV Parking Kft. közösen kíván tenni a cívisváros környezetének védelméért.


Nosztalgiázz a DKV-val trolibuszon és villamoson!
Debrecen – Gyermeknapon, 2015. május 31-én, vasárnap díjmentesen nosztalgiázhatsz szüleiddel a DKV trolibuszon és villamoson.

hirdetés