Gyermekjog – ez ismerős?

Budapest – Gyermekeinkben a jövő címmel konferenciára és szakmai napra várja az érdeklődőket november 20-án, a gyermekek jogainak világnapján az Európai Gyermekek Szövetsége Egyesület a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Karra.

Az ENSZ Közgyűlése 1989-ben elfogadott Gyermekjogi Egyezménye 193 ország egyetértésével jött létre. Ma, amikor az ember alapjogainak ismerete hiányos, és naponta tapasztalunk a saját életünkben is jogtiprásokat, akkor nagyon fontos, hogy a jövő generációjával megismertessük e jogokat. Nekünk, felnőtteknek segítenünk kell a gyermekek fejlődését, testi-lelki biztonságának megteremtését – így a szervezők. A magyar országgyűlés az 1991. évi LXIV. törvénnyel kihirdette ezeket a jogokat, így része a magyar jogrendnek. Ennek ellenére ismertsége még ma is alacsony mind a gyermekek, mind a felnőttek körében.

Az UNICEF felmérése szerint Magyarországon a gyermekek harmada egyetlen gyermekjogot sem ismer, és csupán harmada tudja, hogy vannak jogai. A jogok ismerete nélkül pedig a gyermekek és családjaik viselkedése és világunkban való biztonság­érzete sem lehet megfelelő.

A konferenciára elsősorban a gyermekekkel foglalkozó szakembereket várják. Az érdeklődő óvónők, pedagógusok, védőnők, orvosok, egyéb egészségügyi és mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok figyelmére is számítanak.

HBN