Gyermek néptáncfesztivál és kézműves vásár a debreceni Cívis Korzón

Akt.:
Gyermek néptáncfesztivál és kézműves vásár a debreceni Cívis korzón
Gyermek néptáncfesztivál és kézműves vásár a debreceni Cívis korzón - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen, 2014. július 2., szerda (MTI) – A nyári hétvégéken tartó debreceni Cívis Korzó keretében pénteken és szombaton rendezik meg a XX. Szomszédolás Országos Gyermek Néptáncfesztivált, valamint a kézművesek, helyi kistermelők és iparművészek vásárát Debrecenben főterén – közölték a szervezők szerdán sajtótájékoztatón.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője elmondta: a jubileumi fesztiválra az ország különböző régiói mellett a határainkon túlról érkező magyar csoportokkal együtt mintegy ötszáz gyermek táncol majd a Nagytemplom előtt. A rendezvény házigazdája a Pro Urbe díjjal kitüntetett Debreceni Hajdú Táncegyüttes – tette hozzá.

Tiszai Zsuzsanna, a Hajdú Táncegyüttes művészeti vezetője megjegyezte: az idei fesztiválra a magyarországi csoportokon kívül a romániai Bihar megyéből és Kalotaszegről hívtak meg együtteseket.

A Szomszédolás révén találkozhatnak a gyermek néptáncegyüttesek, vezetőik, a fesztiválszervezők, valamint a hazai és szomszédos országok szakmai szervezetei. Egyúttal a debreceni gyermekfesztivál egyfajta bemutató színpad is lesz az ide érkező együtteseknek, amelyek ennek révén meghívást kaphatnak más fesztiválra is – sorolta a szakember, jelezve, hogy a Szomszédolás része az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület bemutató rendszerének.

Zámbori Tamás, az Ív Produkció Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósuló hétvégi debreceni kézműves vásár része a Kulturális alapon történő helyi közösségi és gazdasági együttműködések szervezése és fejlesztése című programsorozatnak, amelyben öt megye vesz részt.

A december végéig tartó program keretében öt megyében – Hajdú-Bihar mellett Borsod-Abaúj-Zemplénben, Békésben, Veszprémben és Jász-Nagykun-Szolnokban – rendeznek szakmai tanácskozásokat, ahol működő modelleket mutatnak be egyebek mellett a helyi pénz gazdaságélénkítő szerepéről, a közösségfejlesztés és a gazdaságélénkítés kapcsolatáról vagy a helyi termékek értékesítéséről. A szakmai tanácskozások mellett a programban résztvevő településeken alkotó helyi kézművesek, iparművészek, közösségek, valamint népi és hagyományőrző együttesek számára biztosítanak lehetőséget, hogy a rendezvényeken bemutathassák termékeiket, produkciójukat, szolgáltatásaikat – ismertette a részleteket Zámbori Tamás.

– MTI –