Gyerekkönyvet választani

Gyerekkönyvet választani
© llusztráció: AFP
Debrecen – Szülők és pedagógusok is azon vannak, hogy a gyermekek kezébe a leghasznosabb könyvek kerüljenek.

A Libri-Bookline Zrt. és az UNICEF által közösen életre hívott Szívünk rajta program 2014 óta segíti a szülők könyvválasztását, hogy gyermekeik kezébe minden esetben a legjobb gyermek- és ifjúsági könyveket adhassák.

Kiemelten ajánlják

A frissen megjelent könyvek közül független szakértőkből álló csoport (Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF jószolgálati nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, Szinetár Dóra színésznő, valamint az UNICEF által delegált, vétójoggal is bíró gyermekzsűri válogatja ki hónapról hónapra a legkiválóbb alkotásokat. A Szívünk rajta matricára érdemes könyveket ezt követően négy kategóriába sorolva találhatják meg a szülők, egy kötet pedig minden hónapban elnyeri a Hónap gyermekkönyve címet, amelyet kiemelten ajánlanak elolvasásra.

Mesél

Az első kategória azokat a könyveket rejti, amelyek saját képzeletünk határait feszegetik, és olyan világokba vezetnek minket, amiknek létezését korábban még csak nem is sejtettük.

A Segít kategóriába kerülő kötetek felkészítik a szülőket a mindennapi kihívásokra, és segítik a gyermekeket saját problémáik jobb megértésében.

Fejleszt

Hisznek benne, hogy az olvasás fejleszti a gyermekek készségeit, a rigmusok és mondókák segítik az ismerkedést a betűkkel, gazdagítják a szókincset és megkönnyítik a számolás tudományának elsajátítását.

A Rád talál című kategóriába olyan könyveket gyűjtöttek össze, amelyek képesek érzelmileg megszólítani a kamaszokat, amelyek véleményformálásra késztetik, motiválják és inspirálják őket.

Érdemes figyelni a program nyereményjátékait is, utóbb videózásra hívták az osztályokat: egy kiválasztott mesekönyvről kellett kisvideót forgatni, s azzal pályázni a nyereményekért.

HBN