Gyerekkel a fürdővizet

Akt.:
Amikor a törvényalkotó úgy puhította fel a korábbi építésügyi hatósági szabályozást, hogy január elseje után a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanokra nem kell építési engedélyt kérni, elegendő bejelenteni az építési szándékot, aligha gondolt arra, hogy ezzel kiengedi azt a bizonyos szellemet a palackból. Petneházi Attila írása.

Márpedig akárhogy csűrjük-csavarjuk a dolgot, innentől kezdve akár az is előfordulhat, hogy a família úgy dönt, dehogy fizetnek ők drága pénzt egy tervezőnek, inkább az elképzelésüket papírra vetik, majd nekilátnak kalákában, és felhúzzák maguk a fejük fölé a tetőt.

Persze, majd később, a használatba-vételi engedély megszerzéséhez ezeknek az aranykezű ezermestereknek is igazolniuk kell, hogy minden a szabványnak megfelelően készült, ellenkező esetben akár lebontathatják velük az építményt. De, hát a kezdeti eufóriában ilyen „apró technikai részletkérdésekre” ugyan ki gondol?!

Értem én, hogy a csok (családok otthonteremtési kedvezménye), meg a nok (nemzeti otthonteremtési közösség) korában az államnak a hatósági szabályozás terén is illik némi rugalmasságot tanusítani, de ezen a ponton mintha túltolták volna a biciklit. Lehetett volna enyhíteni a szabályokon, logikusnak tűnhetett rövidíteni az eljárási határidőkön, de a honatyáink nyilván nem akartak fércmunkát kiadni a kezük közül. Tudták, hogy benne a gyerek, mégis kiborították a fürdővizet.

– Petneházi Attila –