Gyásznap Szlovákiában

Jelentősen javult a légi szerencsétlenség túlélőjének állapota Szlovákiában. Hétfőn délben 24 órás nemzeti gyásznap kezdődött, amellyel a magyarországi légi szerencsétlenség 42 halálos áldozata emlékének adóztak.

A középületeken félárbocra eresztették a zászlókat, az emberek egyperces néma csenddel adóztak a szerencsétlenség áldozatainak. Este a pozsonyi Szent Márton koronázótemplomban és a kassai Szent Erzsébet székesegyházban az ország közéleti vezetőinek részvételével szenteltek gyászmisét az emléküknek. A 42 áldozatot állami pompával, várhatóan a hét második felében, Eperjesen (Presov) búcsúztatják el.

Döntő szerep

Ugyanakkor várhatóan tíz-tizennégy napon belül elhagyhatja a kórházat a Magyarországon lezuhant szlovák katonai repülőgép katasztrófájának egyetlen túlélője – közölték hétfői sajtótájékoztatójukon Martin Farkas orvosai. Előrevetítették, hogy a baleset körülményeit vizsgáló légügyi szakértők rövidesen találkozhatnak a túlélővel, akinek ismeretei a várakozások szerint döntő szerepet játszanak majd a katasztrófa körülményeinek feltárásában.

Már járóképes és tud beszélni a múlt héten lezuhant szlovák katonai repülőgép egyetlen túlélője – közölték hétfőn reggel az orvosai. A kassai Louis Pasteur kórházban fekvő Martin Farkas állapotáról beszámoló sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a beteg már rendesen táplálkozik, természetes ételt kap.

Miniszteri elismeréseket és jutalmakat vehettek át hétfőn a Parlamentben azok, akik részt vettek az abaúji Hejcénél lezuhant szlovák katonai repülőgép mentésében. A rendezvényen összesen harmincöten kaptak elismerést: tűzoltók, határőrök, rendőrök, katonák, a mentőszolgálat és a katasztrófavédelem munkatársai mellett helyi lakosok is, valamint Hejce és Fony község polgármestere.

B.Gy.