Gyanús kamiont kapcsolt le az EKÁER

Akt.:
Gyanús kamiont kapcsolt le az EKÁER
© Illusztráció: minuszos.hu
Hajdú-Bihar – Az EKÁER kötelezettség teljesítését Hajdú-Biharban is kiemelten ellenőrzik.

Több olyan gazdasági társaságra is „rábukkantak” a revizorok és a pénzügyőrök, melyek valós gazdasági tevékenységet nem folytattak, szerepük kizárólag számla kibocsátására, az „áru belföldiesítésére” és a fizetendő áfa eltüntetésére korlátozódott.

Igazat mondtak?

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) március 1-től élesben működik, március 11-től pedig a kockázatos terméket szállító adózóknak – amennyiben a mentességi feltételeknek nem felelnek meg – kockázati biztosítékot is fizetniük kell. A Hajdú-Bihar megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai a megyében működő vállalkozásoknál folyamatosan ellenőrzik, hogy az adózók eleget tesznek-e az áruszállítással kapcsolatos EKÁER-kötelezettségüknek, illetve, hogy a bejelentésben foglaltak megfelelnek-e a valóságnak. A megyében a rendszer elindulása óta már több mint háromszáz EKÁER-ellenőrzést végeztek.

„Feledékeny” adózók

A rendszer teljes képet ad a hatóságnak a közösségen belülről érkező szállítmányokról is. Ez szűkíti a kaput azok előtt, akik eddig eltitkolták a határon túlról származó beszerzéseiket, hogy azokat belföldön feketén értékesítsék. A rendszer segítségével fülelték le a közelmúltban Hajdú-Biharban azt a kamiont, amely a fuvarokmányok alapján nagyképernyős LED televíziókat szállított Romániából Horvátországba. Azon túl, hogy a fuvarszámlán forintban szerepelt az összeg, gyanús volt az is, hogy a jármű navigációs berendezésében célállomásként Miskolcot rögzítették. Mindezt tetézte, hogy a járműben utazók nem tudták megmondani, hol lépik majd át a magyar–horvát határt. Az elmúlt hónapokban több olyan adózónál is jártak a revizorok, akik „elfelejtették” benyújtani áfa bevallásaikat vagy azokban nem a valóságnak megfelelő adatokat szerepeltettek, ugyanakkor az EKÁER, valamint az online pénztárgép rendszer adatai szerint is folyamatosan több millió forint bevételre tettek szert. Akadt olyan adózó is, aki az ellenőrzéskor értesült róla, hogy az adószámát törölték és áfa bevallásait a könyvelője hónapok óta nem adja be.

HBN-PA

Címkék: , , , ,