Gyalogosok, biciklisek félre! Jön az autó! – Elképesztő, mi megy reggelente a Szabó Lőrinc utcán

Az autósok egy része nagy sebességgel használja a kerékpárutakat a Szabó Lőrinc utcán a reggeli csúcsban
Az autósok egy része nagy sebességgel használja a kerékpárutakat a Szabó Lőrinc utcán a reggeli csúcsban - © Fotó: Matey István
Debrecen – Autósok is közlekednek a Szabó Lőrinc utcai egyesített járdán és kerékpárúton.

Reggel fél nyolc tájban szinte egyszerre kelnek útra sokan a Vezér utcai Lakótelep és a Liget lakópark felől a Szabó Lőrinc utcán keresztül a belváros felé. Az autósokat azonban „megfogja” a Balmazújvárosi útra, a Füredi utcára, illetve a szemben lévő Csigekert utca felé engedő jelzőlámpa. Időnként 200-300 méter hosszú kocsisor alakul ki a Szabó Lőrinc utcán. A járművek csak három-négy lámpaváltásra tudnak átjutni. Néhány autós ezt nem győzi kivárni. A sor végén álló türelmetlenek jobbra letérnek az útról. A kapubejárókon keresztül átmennek a lakóházak kerítése előtt húzódó, az úttal párhuzamos, kerékpárútként is funkcionáló, éppen egy autó szélességű járdára, és ott előzik az autósort. A szabályosan közlekedő gyalogosok és biciklisek félreugrálnak a szabálytalankodók elől. Mivel az „alternatív út” nem ér el a Balmazújvárosi útig – körülbelül 100 méter hiányzik a kereszteződésig – a hátralévő részt a többség egy eredetileg füves, parkos részen keresztül teszik meg. Már egész komoly sáros földutat tapostak ki maguknak. A szabálytalankodó autósok céljukhoz érve a jelzőlámpáról sem vesznek tudomást, jobbról megkerülik.

Nem csak egy-egy autó megy itt, a kitaposott úton

A Szabó Lőrinc utca elején az illegális úttal párhuzamosan, attól nagyjából 10 méterre nyugatra, a házak előtt húzódik egy másik, legális szervizút is. Az sincs leburkolva, de egy étterem parkolójába vezet, ahonnan szabályosan ugyancsak ki lehet jutni a Balmazújvárosi útra.

Bővítésre szorulna a Szabó Lőrinc utca burkolata

„Pofátlan” autósok

Megállítottunk néhány arra járót. Először egy gyalogosan közlekedő fiatal párral beszélgettünk, akik azt mondták, hogy ez „pofátlanság” a szabálytalankodó autósok részéről. Érdekes módon többnyire nem kis autók, hanem nagy terepjárók szabálytalankodnak – fogalmazott Bubik László és Agócs Éva.


slr (1)

Fotó: Matey István


– Nemcsak egy-egy autó megy ezen a kitaposott úton szabálytalanul, néha egész sor így közlekedik. Ez már évek óta így van – mondta Szabó Béla, aki a kedvünkért szállt le biciklijéről.

– Bővítésre szorulna a Szabó Lőrinc utca burkolata. Egy vagy két jobbra, a Balmazújvárosi útra kanyarodó sávra lenne szükség és a bicikliutat is be kellene fejezni – fogalmazott a biciklivel közlekedő Mikhádi Sándorné, aki hozzátette: egy héten egyszer-kétszer jár arra, de rendőrt még soha nem látott ott.

Végül egy közeli, Szabó Lőrinc utcai ház udvarán éppen a kocsiját mosó férfivel beszélgettünk, aki arról számolt be, hogy rendszeresen közlekednek személyautók a kerékpárúton, mely korábban szervizút volt. Szerinte ez azért nagyon balesetveszélyes, mert erre sem a ritkán arra járó gyalogosok, sem a biciklisek nem számítanak. – A tarthatatlan állapotot több hatóságnál jeleztük, de semmi nem történt – fogalmazott.

Büntetni fognak

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre azt közölte, hogy a Szabó Lőrinc utca elején lévő házak előtt húzódó szervizutat használó járművezetőkre nem vonatkoznak a Szabó Lőrinc utca és Balmazújvárosi út kereszteződésében lévő jelzőlámpa utasításai, ezért ők szabálysértést nem követnek el. Azok a gépkocsivezetők viszont, akik a gyalogos- és kerékpárutat veszik igénybe haladásukhoz, szabálysértést követnek el, amelyet ha észlelik a rendőrök, kötelesek intézkedni. Hozzátették: a forgalmi viszonyokat visszatérően ellenőrizték az utóbbi napokban, de ők nem tapasztaltak ilyen jogsértést. Ennek ellenére ezután is meg-megjelennek ott, és amennyiben szabálytalankodást észlelnek, figyelmeztetnek, ötezertől 50 ezer forintig terjedő összegű helyszíni bírságot szabhatnak ki, valamint szabálysértési feljelentést tehetnek. Ezen túlmenően a rendőrség egyeztetést kezdeményezett az önkormányzattal annak érdekében, hogy a járművezetőket forgalomtechnikai akadály, vagy közúti jelzőtábla elhelyezésével a Szabó Lőrinc utca használatára kötelezzék.


slr (2)

Fotó: Matey István


Átépítenék az utat, de nincs rá pénz

A polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztálya úgy reagált, hogy több éve tervezik a Balmazújvárosi út–Füredi utca–Szabó Lőrinc utca–Csigekert utca csomópontjának átépítését. (A Balmazújvárosi út és a Füredi utca kezelője az állami Magyar Közút, a Szabó Lőrinc és a Csigekert utcáké pedig az önkormányzat.)

A terv szerint a 33-as számú főúton két-két új forgalmi sáv épülne. Mindkét irányból egy külön balra és egy külön jobbra kanyarodó sávot alakítanának ki az önkormányzati tulajdonú utak felé. A Szabó Lőrinc és Csigekert utcák esetében egy-egy forgalmi sávval bővülne a csomópont. Mindkét utcán külön balra kanyarodó sáv létesülne, miközben megmaradnának a külön jobbra kanyarodó sávok. A csomópont továbbra is jelzőlámpás irányítású maradna. A honvédség területét nem érintené az átépítés, azonban a Csigekert utca felől a járda kialakításához magánterületre is szükség lenne.

A beruházás nagyságrendileg 180-300 millió forintba kerülne.

A pontos összeg a kiviteli terv elkészülte után derül ki. Jelenleg azonban nincs olyan pályázati kiírás, melyből a csomópont átépítését finanszírozni tudnák. Az is kiderült a városfejlesztési főosztály válaszából, hogy a terv tartalmazza a Szabó Lőrinc utcai kerékpárút hiányzó 100 méteres szakaszának kiépítését is. Erre a csomópont átépítésével egyidejűleg kerülne sor.

HBN–Orosz Csaba