Gyakorlatorientált oktatás az egyetemen

Gyakorlatorientált oktatás az egyetemen
Gyakorlatorientált oktatás az egyetemen - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Az élelmiszeripar, a gépészet, az informatika és a vendéglátás területén is a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzéseket indít az egyetem.

A Debreceni Egyetem, az Alföld Szakképző Szakképzés-szervezési Nonprofit Közhasznú Kft és a Türr István Képző és Kutató Intézet a gazdasági szereplőkkel együttműködve lehetőséget teremt a hallgatóknak gyakorlati tapasztalatok megszerzésére. A középiskolásokat is megszólítja a projekt, számukra pályaorientációs tanácsadásokat, előadásokat szerveznek.

Az egyetem versenyképességét is javítja, ha a végzett hallgatók a régió gazdasági szereplői által elvárt gyakorlati tudással rendelkeznek, ennek érdekében kezdett bele az egyetem több alapszak esetében a duális, illetve a moduláris képzési rendszer kialakításába.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar szakemberei például olyan németországi mintákon alapuló duális képzés kialakításán dolgoznak a gépészmérnöki alapszakon, ahol a 2015. szeptemberben indítani tervezett járműipari beszállítói képzésben résztvevő hallgató az alapképzés idejének közel felét adott vállalatnál töltené el. A nyugat-európai (Surrey Egyetem) duális illetve moduláris képzési rendszer adaptálhatóságát vizsgálják a Turizmus-vendéglátás alprojekt keretében is a Debreceni Egyetem szakemberei.

Az Informatikai Karon moduláris gyakorlatorientált szoftvertesztelési tantárgyakat vezetnek be, az Élelmiszer-Táplálkozás alprojekt keretében az érintett szakok képviselői pedig intenzív vállalati kapcsolatépítésbe kezdtek.

A duális illetve moduláris képzési programok kapcsán a beiskolázásra és az információátadásra nagy hangsúlyt fektetnek, roadshow-k és fórumok keretében keresik fel az Észak-alföldi Régió és Heves megye szakközépiskoláit, gimnáziumait.

– Debreceni Egyetem –