Gyakorlati helyből állás is lehet

Gyakorlati helyből állás is lehet
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Mérnökjelöltek ismerkedhettek hazai cégekkel – és viszont.

Harmadik alkalommal rendezte meg szerdán a Debreceni Egyetem Műszaki Kara a Műszaki Állásbörzét; a mintegy 30 kiállító műszaki, informatikai, gazdasági területen kínált állást és gyakorlati helyet a fiatal mérnökjelölteknek.
A megnyitón dr. Szűcs Edit dékán kiemelte: a Karnak sok céggel van együttműködése, melyek a gyakorlati helyen túl a diplomamunkában is segítik a hallgatókat.

A kiállítók között ismert és kevésbé ismert technológiai, vegyipari, informatikai cégek is képviseltették magukat. Volt standja többek közt tisztítószer és illatszer gyártónak, energetikai vállalatnak, a debreceni National Instrumentsnek, egy Miskolcon 2014 ősze óta működő, légzsákokat gyártó cégnek, és először vett részt a börzén a győri Audi.

Elkötelezettség is kell

Toboroz és bemutatkozik a rendezvényen a nyíregyházi Lego gyár – tudtuk meg Hunya Páltól, HR kiválasztási konzultánstól, aki szerint a közelben lévő vállalat mérnökök számára jó karrierlehetőséget kínál hosszú távra is. Elmondta, hogy sokan szereznek náluk mérnöki gyakorlatot; a fröccsöntéssel készülő gyártás tervezést, továbbá gépmestereket, villamosmérnönöket, karbantartókat, folyamatfejlesztőket, épületüzemeltetőket igényel, ráadásul mind nagyobb számban, hiszen folyamatosan bővítenek, most kétszeres kapacitásnövelés van napirenden.

– Elégedettek vagyunk a Debreceni Egyetem Műszaki karán végzettek tudásával – osztotta meg, hozzátéve, hogy a mérnöki ismereteken túl fontos számukra az elkötelezettség, az érdeklődés is és nem árt, ha a jelentkező beszél angolul.

Mátészalka a hazai szemüveglencse-gyártás fellegvára, három cég is termel ott – tudtuk meg a Hoya céget képviselő Toronicza Tamástól. Ők másodszor vesznek részt a Műszaki Kar börzéjén.

– Műanyag és üveglencsét készítünk, színezünk, keretbe foglalunk, rétegeket viszünk fel a lencsékre: mindehhez, a gépek beállításához, működtetéséhez mérnökök kellenek – mondta. Úgy véli, a hallgatók a szükséges elméleti tudást megkapják a DE Műszaki Karán, a gyakorlatot pedig majd a gyárban megszerzik. Van érdeklődés részükről a cég iránt márcsak a közelség miatt is, és nem példa nélküli, hogy valamely mérnökkolléga gyakornokként került a gyárba. – Most 930 emberrel működik a cég, ez hamarosan 1200-ra bővül – tette hozzá.

HBN-SzT


Szorosabb együttműködés

A rendezvényen megállapodást írt alá Szűcs Edit, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja és Szondi Jenő, a Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma igazgatója a két intézmény együttműködésének elmélyítése érdekében.

– Fontos egymás kölcsönös segítése – hangsúlyozta a dékán. – Szeretnénk, ha a középiskola tanulói jobban megismernék a műszaki felsőoktatás képzési lehetőségeit, hiszen karunkon mára hat alap-, 7 mester- és 3 angol nyelvű képzés van.

Szondi Jenő arra emlékeztetett, hogy a megállapodás nem előzmény nélküli, évtizedekkel ezelőtt már bázisiskola volt a Brassai a mérnöktanárok számára, sokan szereztek ott tanítási gyakorlatot. A középiskola most szeretné „fölvenni a ritmust” azzal, amit a műszaki felsőoktatás diktál, a megújuló egyetemmel akar együtt haladni. Reményeik szerint kihasználhatják a vállalatokkal való kapcsolattartás lehetőségét is – mondta.

– A tanulóink széleskörű tájékoztatást kaphatnak a műszaki felsőfokú képzésekről, segítjük a pályaválasztásukat és azt is, hogy a Műszaki Karra bekerülők jobban meg tudják állni a helyüket. Mi pedig teret kívánunk nyújtani a Kar oktatóinak, hogy szakmai előadásokat tartsanak, részt vegyenek a szakmai vizsgákra való felkészítésben – sorolta az igazgató a megállapodás előnyeit.​