Gyümisali és társai

Gyümisali és társai
Megyek a gyülibe – közli idősebb barátnőm, és úgy is tesz. Azaz megy a gyülekezetbe. Kenyeres Ilona jegyzete

A fiatalok meg általában amikor taliznak valahol, gyümisalit esznek gyümiből, meg egyéb salit pariból, uibiból, és más hasonló egészséges alapanyagokból. Mindezt főleg vacsira, hogy meg ne feküdje a gyomrukat a szali (szalonna) – ez egyébként saját rövidítés, merthogy tanulékony vagyok.
Az én diákkoromban is írtunk az iskolában dogát, sőt egyes fiatalok csak úgy felugrottak a tujára: azaz a villamosra. A mai napig nem értettem egyébként, hogy mitől lett tuja (eddig csak növényben ismertem hasonlót) ez a tömegközlekedési eszköz, no de mire való az internet?
Eszerint „tujázni = a villamosok ütközőjén állva, ülve utazni, amikor még minden kocsin kalauz (azaz jegykezelő) volt”. Végre ezt is megtudtam, de bevallom, sokáig nem voltak álmatlan éjszakáim eme hiányos ismeretek miatt. Ám van ám már más neve is a villamosnak. A múltkoriban egy kislány telefonon (mobilon hát, mi máson?) közölte a járművön utazván, hogy „éppen most fogok leszállni a viliről”. És ezt mindenki értette – rajtam kívül. Aztán én is kapcsoltam, és a következő meginél – pontosabban a Mekinél én is leszálltam a viliről.
Nemrégiben olvastam, mennyire káros a manapság már egyre elterjedtebb, úgynevezett sms-nyelv, amikor is szinte minden szót lerövidítenek annak érdekében, hogy minél több „elférjen” egy üzenetben. Talán a felnövekvő generáció már így fog írni, ezt gondolván helyesnek. És én is tanulékony „vok”…
Kenyeres Ilona