GVH: a Csányi-csoport irányíthatja a KITE-t

Akt.:
A KITE Zrt. logisztikai központjának átadásán
A KITE Zrt. logisztikai központjának átadásán - © Fotó: Molnár Péter
Budapest, 2015. október 16., péntek (MTI) – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Csányi Sándor tulajdonába tartozó Agrárintegrátor Kft., Agrárspektrum Kft. és Agrochain Kft. közvetett, közös irányítást szerezzen a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. (KITE Zrt.) felett – közölte a GVH pénteken az MTI-vel.

Csányi Sándor idén létrehozott három cége a KITE-vel június 30-án kötött részvény-átruházási és üzletrész adásvételi szerződést, amely alapján a Csányi Sándor végső irányítása alatt álló vállalkozások megszerzik a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. felett az önálló irányítást. Az irányításszerzés a versenytörvény alapján összefonódásnak minősül, a cégek ezért július 27-én kérelmet nyújtottak be, amelyben a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérték. A versenyhivatal pénteki közleménye szerint a GVH úgy ítélte meg, hogy az érintett piacokon nincs ok versenyaggályra, figyelemmel a piaci részesedésekre, a csekély mértékű részesedés növekményre (minthogy a Csányi Sándor tulajdonába tartozó cégek részesedése rendkívül alacsony ezekben az átfedő szegmensekben), illetve a piaci szereplők álláspontjára. A GVH kifejti: mind a KITE-csoport (KITE Zrt. és az általa irányított vállalkozáscsoport), mind a Csányi Sándor tulajdonába tartozó cégek végeznek vetőmagokhoz, műtrágyákhoz, növényvédő szerekhez és terményekhez – azon belül a gabonafélékhez és olajos magvakhoz – kapcsolódó kereskedelmi tevékenységet. A versenyhivatal megállapította, hogy a gabonafélék kereskedelmében a két vállalkozáscsoport együttes érintett magyarországi piaci részesedése nem éri el a 20 százalékot.

A műtrágyák, valamint a vetőmagok, a növényvédő szerek és az olajos magvak kereskedelmében a két vállalkozás együttes érintett piaci részesedése meghaladta a 20 százalékot, de a Csányi Sándor tulajdonába tartozó cégek részesedése lényegesen kevesebb, mint 5 százalék. Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciókat. A céginformáció adatai szerint a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. 1991-ben alakult Nádudvaron. A jegyzett tőkéje 1 milliárd 489 millió 300 ezer forint. Egyedüli részvényese Guba Sándor volt.

Az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft., valamint az Agrochain Kft. az idén jött létre 3-3 millió forintos jegyzett tőkével, fővárosi székhellyel. Egyedüli tulajdonosa mindhárom cégnek Csányi Sándor.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a nádudvari székhelyű KITE Zrt. 2014-ben csaknem 4,1 milliárd forintos mérleg szerinti nyereséget könyvelhetett el a megelőző évi 3,98 milliárd forint után.

– MTI –