Gurmai Zita: Magyarországnak helye van az Európai Unióban

Gurmai Zita: Magyarországnak helye van az Európai Unióban
Debrecen, 2012. március 9., péntek (MTI) – Magyarországnak helye van az Európai Unióban (EU), de a magyar kormánynak tiszteletben kell tartania az EU alapértékeit – mondta Gurmai Zita szocialista európai parlamenti (EP) képviselő pénteken Debrecenben sajtótájékoztatón.

A szocialista képviselő szerint a baloldal rosszul éli meg, hogy “Magyarország népét sújtják” amiatt, mert a kormány “nem tartja tiszteletben az uniós alapértékeket”.

Gurmai Zita kijelentette: ehhez világos beszédre, és nem a magyar kormányfő által alkalmazott kettős beszédre van szükség.

A szocialisták “szeretnének segíteni” a magyar kormánynak, hogy megértse: a jogok és a kötelességek együtt érvényesülnek az unióban – tette hozzá.

Gurmai Zita a nőnap alkalmából emlékeztetett rá, hogy bár a Római Szerződés már 1957-ben rögzítette az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét, ez még mindig nem érvényesül: a nők 16,4 százalékkal kevesebbet kapnak Európában ugyanazért a munkáért, mint férfitársaik, ami annyit jelent, hogy a nők több mint két hónapot ingyen dolgoznak.

Az uniós tagállamok jelentős részében 2007 óta tovább nőtt ez az olló – mutatott rá a képviselő.

Az új magyar alaptörvényről szólva, amelyet “tákolmánynak” nevezett, a szocialista politikus kijelentette, hogy az alapjogokat sért, EU-s alapelvekkel megy szembe, és hátrányosan érinti a nőket.

Példaként említette, hogy a házasságon belül született gyermekek több juttatásban részesülnek, mint a házasságon kívül született társaik, és nem ismeri el az alaptörvény az azonos neműek házasságát sem.

A szocialista EP-képviselő végül azt mondta, “amikor 50 millió forintból meg tudnánk etetni minden éhező gyereket”, akkor talán nem a Kossuth-tér átépítésére kellene költeni.

 

MTI