Gumiszabályhoz kell igazodni

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Matt Cardy/Getty Images
Debrecen – Szombat óta a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésre képes állapotban van – a KRESZ-t módosító legújabb rendelet szerint.

Korábban hasonló engedékenység már volt a mellékútvonalakon, mostantól gyakorlatilag bárhol tekerhet valaki úgy, hogy előtte szeszes italt fogyasztott. A Kormányzati Információs Központ közlése szerint ez enyhítést az indokolja, hogy a biciklisták esetében az önveszélyességen túl nem áll fenn a közveszélyesség lehetősége.

Az általunk megkérdezett szakemberek nem örülnek a változásnak már csak azért sem, mert úgy vélik, a „biztonságos vezetésre képes állapot” meglehetősen tág keret, amit objektíven nehéz meghatározni.

Egy vidéken dolgozó autóvezető oktató tömören ökörségnek nevezte a változtatást, szerinte valaki vagy iszik, vagy vezet.

– Na és mi a mérték, hogy mennyit ihat a még biztonságos vezetéshez? Van, aki egy pohár sört, másnak három sör után jön meg a biztonságérzete – mondta. Komolyra fordítva a szót arra figyelmeztetett, hogy a kerékpárosok igenis közveszélyesek lehetnek: ha egy imbolygó biciklist kerülgetni kell, azzal veszélyezteti a többi közlekedőt.

HBN, MTI

Folytatás a Naplóban!