Gulyás Gergely a FAZ-nak: nem üresítik ki az Országgyűlés költségvetés feletti ellenőrzési jogát

Berlin – Az államháztartási törvény módosítása nem jelenti az Országgyűlés költségvetés feletti ellenőrzési jogának kiüresítését – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lapnak.

A lap pénteki számában közölt összeállítás szerint a képviselő hangsúlyozta, hogy tévedés az Országgyűlés költségvetési jogának kiüresítéseként értelmezni a héten elfogadott törvénymódosítást.

A reform célja a kormány munkájának megkönnyítése, és csupán módosítja az új feladatok finanszírozásával kapcsolatban már meglévő lehetőségeket, a törvényhozás költségvetési joga pedig “érintetlen marad” – fejtette ki Gulyás Gergely.

Mint mondta, a jövőben a nemzetgazdasági miniszter feladata a források felszabadítása átcsoportosítások révén az adott költségvetési fejezeten belül. Erre vonatkozó felhatalmazása eddig is csak a kormánynak volt, nem pedig a törvényhozásnak – húzta alá.

A kormány terrorellenes intézkedési csomagjával kapcsolatban – az úgynevezett terrorveszélyhelyzet bevezetéséről szóló korábbi alkotmánymódosítási elképzelésre utalva – elmondta, hogy a Honvédelmi Minisztérium által készített korábbi javaslat nem talált támogatásra, és nem része a pártok közötti egyeztetésnek. Hozzátette: “világos, hogy egyedül nem tudjuk módosítani a sarkalatos törvényeket vagy az alaptörvényt”, ehhez “szükségünk van az ellenzék támogatására”.

– MTI –