Grózer György Eb-ezüstérmes a német röplabda-válogatottal

Krakkó – A német férfi röplabda-válogatottban szereplő Grózer György ezüstérmet nyert csapatával a lengyelországi Európa-bajnokságon.

Vasárnap a krakkói fináléban az oroszok ötszettes, drámai küzdelemben kerekedtek felül, pedig az aranyérmes csapat a döntőig egyetlen játszmát sem vesztett. A németek így sem búslakodhatnak, mivel első érmüket nyerték a kontinensviadalok történetében.

A 32 éves Grózer a korábban ugyancsak válogatott röplabdázó édesapjához hasonlóan magyar-német kettős állampolgár. A Vasas utánpótlásában kezdett játszani, majd a Dunaferrben és a Kaposvárban szerepelt, 2002-ben pedig Németországba igazolt, ahol 2010-ig kétszer lett bajnok a Friedrichshafennel. Ezt követően két évig a lengyel Asseco Resovia Rzeszów csapatában röplabdázott, amellyel bajnoki címet és CEV Kupa-ezüstérmet ünnepelhetett, 2012-ben pedig a bajnokság legértékesebb játékosának választották. Később a Koreai Köztársaságban és Katarban is eredményesen szerepelt. A 2000-es évek második felében többször pályára lépett a magyar válogatottban, de később úgy döntött, a pályafutását szem előtt tartva a német színeket képviseli. Az Európa-ligában 2009-ben arany-, a világbajnokságon 2014-ben harmadik lett.

Az Eb-bronzot Szerbia szerezte meg, ugyanis a helyosztón, szintén 3-2-re legyőzte a belga válogatottat.

Eredmények (az európai szövetség honlapja alapján):

döntő:

Oroszország-Németország 3-2 (19, -20, 22, -17, 13)

a 3. helyért:

Szerbia-Belgium 3-2 (17, -22, -19, 22, 12)

– MTI –