Groupama: őszi fagykárra is igényelhető a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás

Budapest – Őszi fagykárra is igényelhető a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás, az igénylés módja változik, a támogatás mértéke azonban továbbra is a biztosítási díjak legfeljebb 65 százaléka lehet – közölte a Groupama biztosító kedden az MTI-vel.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy március 15-től pályázhatnak a gazdálkodók a mezőgazdasági biztosításhoz nyújtható díjtámogatásra, a támogatási rendszerről szóló felhívásban ugyanakkor több pont is módosult.

A díjak támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 2016-ban 4 milliárd forintra emelkedett, valamint bővült a jogosultak köre: kedvezményezett lehet minden aktív mezőgazdasági termelő, így az idén támogathatók a nagyvállalkozások és az önkormányzatok is.

A társaság hangsúlyozta, hogy a korábbi évek gyakorlata megmarad a díjtámogatott biztosítási módozatok kárküszöbét illetően, tehát csak 30 százalék hozamcsökkenést meghaladó kár esetén szolgáltatást nyújtó biztosítás kaphat támogatást.

A Groupama Biztosító 2015-ben növényállományok jégkára miatt közel 1,8 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak, aszályra és egyéb káreseményekre pedig további 200 millió forintot. A mezőgazdasági vagyonbiztosítások terhére bejelentett káresemények túlnyomó többsége viharkár, a kifizetések meghaladták a 200 millió forintot. További 20 millió forintot fizettek ki állattartóknak elhullott jószágaik után – olvasható a közleményben.

A cég emlékeztet arra, hogy az időjárást tekintve a tavalyi mezőgazdasági év a szélsőségek éve volt. 2014 őszétől 2015 nyaráig egymást váltották az átlagosnál csapadékosabb időszakok és a szárazság. A Groupama Biztosítónál 2015-ben a közel 1900 növénykár-bejelentés több mint 75 százaléka jégverés, 7 százaléka aszálykár volt, emellett a vihar-, fagy- és tűzkár-bejelentések voltak gyakoriak.

– MTI –