Grízgaluska-továbbképzés

Akt.:
Narancsos répakrémleves daragaluskával
Narancsos répakrémleves daragaluskával - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A grízgaluska, bár egyszerű ételnek tűnik, sokaknak okoz nehéz perceket.

Csak igen keveseknek sikerült elsőre tökéleteset alkotni a tárgyban. A gyakorlott háziasszonyoknak megvan a maguk bevált trükk­je, amivel sárga, nem rágós, nem széteső, kellően sós és finom grízgaluskát tudnak előállítani. A grízgaluska titka a gríz mennyiségében rejlik, de sajnos mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy milyen sűrűségűnek kell lennie.

Milyen a jó levesbetét?

Mindössze 3 darab tojás, egy csipet só, egy teáskanál olaj és gríz kell hozzá. Verd fel a tojásokat, sózd meg, adj hozzá olajat, végül keverj hozzá annyi grízt, hogy tejfölsűrűségű legyen. Lassan adagold, majd hagyd pihenni fél-egy órát, hogy a gríz megszívja magát egy kicsit.

Forralj vizet egy kevés sóval, majd szaggass galuskákat a masszából evőkanállal, és fedő nélkül főzd körülbelül negyed órát, végül hagyd ismét pihenni egy keveset. Ha megvan a tökéletes arány, akkor fűszerezheted is az alapmasszát, tehetsz bele sajtot is. Az egész csak gyakorlás kérdése, néhány alkalom után menni fog, ezt megígérhetjük!

HBN


Recept

Narancsos répakrémleves daragaluskával

Hozzávalók:

1 ek olaj

1 fej vöröshagyma

500 g sárgarépa

őrölt fekete bors

őrölt szerecsendió

1-1/5 l zöldségleves-alaplé

2 db narancs

snidling a tálaláshoz

A daragaluskához:

150 g búzadara

3 db tojás

3 ek olaj

Elkészítés:

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és üvegesre pároljuk rajta a meghámozott, finomra aprított hagymát. Rádobjuk a megtisztított, felkarikázott répát, átkeverjük, és némi sóval, borssal, továbbá őrölt szerecsendióval ízesítjük.

A zöldségeket felöntjük az alaplével, és közepes lángon addig főzzük, amíg a gyökérzöldség megpuhul. Kiszedünk egy bő merőkanálnyi répát, majd botmixerrel krémesre törjük a levest. Hozzáadjuk a narancsok kifacsart levét, összeforraljuk, végül, ha szükséges, megsózzuk. A tűzről levéve beleforgatjuk a félretett répakarikákat.

A daragaluskához összekeverjük a búzadarát a tojásokkal, az olajjal és egy kevés sóval. Sűrűn folyó masszát kell kapnunk. Konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük, hogy a búzadara jól megszívja magát.

Egy mély lábasban vizet forralunk. Amikor éppen csak gyöngyözik, két forró vízbe mártott evőkanál segítségével beleszaggatjuk a galuskákat a búzadarás masszából, és kis lángon készre főzzük azokat. A galuskákat elosztjuk 4 db mélytányérban, és rájuk merjük a levest. Egy kevés felaprított snidlinggel megszórva tálaljuk.

(Kocsis Bálint, mindmegette.hu)


Három titokra figyeljünk!

Egyesek szerint három titka van a tökéletes állag elérésének:

Az első, hogy egy órán át a hűtőben lefedve állni hagyjuk.

Másodszor, mielőtt kiszaggatjuk, kevés levessel hígítjuk, hogy ne legyen túl sűrű (a gríz közben megszívta magát.)

Végül miután sós vagy leveses vízben kifőztük, beletesszük a forró levesbe, és még 20 percig állni hagyjuk.








hirdetés