Gripen okozta a nagy zajt a múlt héten

2016-ban is szállt le itt Gripen, de akkor műszaki hiba miatt
2016-ban is szállt le itt Gripen, de akkor műszaki hiba miatt - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Esti, éjszakai kiképzés keretében szállt fel a vadászgép a debreceni repülőtérről.

Repülőgép keltette erős zajra figyelt fel Debrecen lakosságának jelentős része kedd este háromnegyed hét körül. A repülőtér felől jövő, a polgári gépeknél jóval hangosabb, mélyebb morajlást még a belvárosban is jól lehetett hallani. Néhány perc múlva a légikikötő környékén lakók arról számoltak be, hogy egy katonai Gripen vadászgép szállt fel Szepes felől, a Kerekestelep irányába.

A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztályának hat kérdést tettünk fel ezzel kapcsolatban. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy mit keresett a Gripen a debreceni polgári repülőtéren? A leszállást műszaki probléma miatt hajtotta-e végre, illetve a jövőben is számíthatunk-e ilyenekre?

Ezekre mindössze egyetlen mondatos választ kaptunk, mely szerint a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripenjei esti és éjszakai kiképzési repülést végeztek, egyebek mellett Debrecen térségében.

OCs


Budapest - Egy francia repülő miatt riasztották a Gripen vadászgépeket pénteken - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel. Közleményük szerint az F2TH típusú repülőgép nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással, amikor belépett a magyar légterébe, ezért riaszt...