Grillsütőből mélyhűtőbe?

Grillsütőből mélyhűtőbe?
© Illusztráció: Getty Images
A rossz hírem az, igaz nem az enyém, hanem a világ számos tudósáé, hogy a globálisan melegedő éghajlatunk csak addig melegszik, amíg egy mini, de azért elég fagyos jégkorszak véget nem vet neki. Bár más szakmabeliek nem tartanak ilyen drasztikus változástól. Pedig ugyanazt, a Nap tevékenységének tendenciáit elemzik. T. Szűcs József írása.

Mindenesetre, ha csupán a Napunk máris észlelt folyamatait veszik alapul a szakemberek, akkor az európai hideg telek nem tartanak túl sokáig. Azt jósolják, hogy olyan húsz évig. Viszont nem valamikor a beláthatatlan jövőben kezdődne zimankó, hanem akár egy-másfél évtized múlva. Merthogy akkorra a megszokotthoz képes jóval kisebb lesz a Nap Földünket melegítő hatása. Közhelyként szokták erre a pár száz éve már megtörtént jelenségre a Temze befagyását, s a jegén rendezett vásárokat emlegetni világszerte. Mi meg Mátyás királyt, s a Duna akkori jegét. De azt hiszem Bruegel a csatornákon korcsolyázókat ábrázoló festményét sem (láz)álmodta. Mellesleg, a németalföldiek (hollandok) azóta is kiválóak gyorskorcsolyázásban… Tegyük hozzá, hogy ebben az előrejelzésben még nem szerepelnek az ember éghajlatromboló hatásának következményei. Amelyeknek, bár kacskaringósabb úton-módon, de a világ több pontján, köztük nálunk is, hasonlóan drasztikus hőmérséklet csökkenés lehet végeredménye. A Nap jövőbeni tevékenységétől teljesen függetlenül. Vagyis amikor az ember olvassa a korántsem szenzációhajhász, hanem valóban tudományos elemzéseket, dilemmákat, vitákat önkéntelenül eltöpreng. Jómagam pl. azon, hogy egyéni sorsunkon túltekintve, vajon meddig érdemes (és lehet) hosszú távra tervezni. Például egy országnak, avagy a világnak. Mondjuk a 2020-as évek közepe, vége táján esedékes sportesemények rendezési jogát megpályázni. Merthogy akkorra akár 20-30 fokkal is hidegebb lehet a bolygó bármelyik részén a pesszimistább próféciák szerint. S ezek még csak nem is a legrosszabb forgatókönyvek. Hisz például jogos félelmet keltenek a Föld most még szunnyadó, de nagyon is élő óriásvulkánjai is. Amelyek közül akár egynek a kitörése önmagában sok évig tartó nukleáris telet okozna minden élőlény számára.

Tehát inkább örüljünk, illetve örüljön majd az, aki megéri, ha a klímánk nem még gyorsabban és nem vészjóslóbban alakul át. Még annál is mint ahogyan ma arra a legpesszimistább (legobjektívebb?) tudósok a rendelkezésre álló adatokból, s a kimutatható univerzális természeti folyamatokból következtetnek. Igaz, viták, vélemények ütközése közepette. Ami azt is jelenti, hogy azoknak szintén vannak megfontolandó érveik, akik szerint legfeljebb néhány fokos lehűlés, s a mostanában szokásoshoz képest több, de azért bőven elviselhető cidrizés vár a földlakókra.​

– T. Szűcs József –