Graffiti – Vandalizmus vagy művészet?

Akár vandalizmusnak is felfogható a fiatalok által közkedvelt hobbi, azaz a graffiti, ha azt a tényt vesszük figyelembe, hogy műemlékeket és hasznos közintézményeket firkálnak össze.

Említhetnénk még az úgynevezett “tag”-eket is, más néven aláírásokat, melyek igencsak bosszantóak. Ezeket nap, mint nap láthatjuk frissen vakolt házak falain, sajnálatos módon templomokon és sok más különböző épületen is, amelyek semmiféle művészi értéket nem képviselnek.

Elítélik őket

Ám az éremnek két oldala van. A valódi graffitisek ezt a réteget felettébb elítélik, ugyanis akiket az előbb említettem nem mondhatóak művészeknek, csak rongáló huligánoknak. Maguk az igazi művészek is elhatárolják saját maguktól a semmirekellő srácokat. Balszerencséjükre a város lakói nem tudják megkülönböztetni ezt a két csoportot egymástól, így a valódi alkotók isszák meg ennek a levét.

Az igazi graffitis általában több órán keresztül vázolja fel, színezi és csinosítja a rajzát. Számukra kedveznek azok a közös rajzolások, amelyeket jam-eknek nevezünk. Ezeket a rendezvényeket nem véletlenül szervezik meg a város azon pontjain, ahol nagyobb a közönség, hiszen így az emberek nyomon követhetik, milyen hosszú munkával érik el a kívánt hatást.

Ráadásul bepillantást nyerhetnek egy tényleges graffiti elkészítésébe, ezzel reprezentálva azt, hogy az ott ténykedők valóban komolyan gondolják ezt a hobbit, esetleg életstílust és nem a rongálás a céljuk.

Saját terület kellene

Az összefirkált utcák miatt jelentős az anyagi kár, amelyen felül rontják a lakók, illetve turisták közérzetét is.
Lehet érdemesebb lenne, ha a takaríttatásra fordított pénzt egy olyan területbe fektetné, ahol szabadon festhetnek az arra vágyók?

Szinte biztosan kijelenthetem, hogy csökkenne a városban lévő graffitik száma, ezzel együtt a bérházakban, társasházakban lakók elvárásai is teljesülnének.

Varga Dóra

Mi a jó a graffitiben?

Mi lett az egyik legnagyobb graffitissel?