Görög-magyar – Gera: a reménykedés napjai következnek

Akt.:
Gera Zoltán
Gera Zoltán - © Fotó: Derencsényi István
Pireusz, 2015. október 12., hétfő (MTI) – A magyar labdarúgó-válogatott tagjai abban reménykednek, hogy számukra megfelelő eredmények születnek az Európa-bajnoki selejtezősorozat A és C csoportjában, miután vasárnap a Görögországban elszenvedett 4-3-as vereséggel már csak legjobb harmadik helyezettként juthatnak ki pótselejtező nélkül, egyenes ágon a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra.

“A reménykedés napjai következnek. Nagyon bízom abban, hogy kedvezően alakulnak a mérkőzések, de ha nem, akkor pótselejtezőt kell játszani. Nagyon sajnálom, hogy nem értük el a második helyet, de összességében elégedettek lehetünk a harmadik pozícióval” – értékelt a pireuszi mérkőzést követően Gera Zoltán, aki megjegyezte, voltak olyan mérkőzések, amelyeken egy-két percen múlt a jobb eredmény, s ezáltal az is, hogy akár már most Eb-résztvevő lehetne a válogatott. Azt is hozzátette, nem szabad beleélniük magukat a legjobb harmadik helybe, mert akkor nagy lehet a csalódás, így ő a maga részéről pótselejtezőre készül.

A ferencvárosi futballista a görögök elleni mérkőzés kapcsán arról beszélt, hogy frissebb volt a rivális, ami annak tudható be, hogy több változás volt a görög csapatban a három nappal ezelőtti meccshez képest, mint a magyarban. Szintén a vereség okaként említette, hogy szerinte kiderült, ha a nemzeti együttes belemegy az adok-kapokba, abból nem jön ki győztesen, ezért nem szabad felvállalni az ilyen nyílt játékot.

“Nekünk az a stílusunk, hogy zártan, fegyelmezetten védekezünk és a kínálkozó lehetőségeket, ami azért nem sok van egy meccsen, ki kell használni. A tíz mérkőzés alapján azért látszik, nem ez volt az igazi arcunk, amit most mutattunk” – mondta Gera, akit Dzsudzsákkal együtt azért cserélt le Bernd Storck szövetségi kapitány, mert sárga lap esetén eltiltás miatt nem léphetett volna pályára az esetleges pótselejtező első felvonásán.A Kínában légióskodó Elek Ákos elárulta, a félidőben tudták, hogy a románok két góllal vezetnek Feröer-szigeteken, ennek ellenére győzelemre játszottak a második félidőben, noha tulajdonképpen így tét nélkülivé vált a találkozó. Szerinte annak ellenére, hogy négy gólt kapott a gárda, játékban az egyik legjobb meccse volt a válogatottnak.

“Összehasonlítva a budapesti, románok elleni meccsel, amelyen kettőt nem passzoltunk egymáshoz, ég és föld a különbség. Ezúttal sokszor kerültünk a rivális mögé és kifejezetten stílusos támadásokat vezettünk” – jelentette ki Elek, aki összességében elégedett a magyar csapat szereplésével, mert mint megjegyezte, az első meccs után, amikor hazai pályán kikapott az együttes Észak-Írországtól, akkor senki nem gondolta volna, hogy az utolsó fordulóban is lesz esély a második hely megszerzésére.
Storck azt hangsúlyozta, meg akarták nyerni a mérkőzést még azt követően is, hogy tudták, a románok már két góllal vezetnek. Úgy vélte, élvezetes mérkőzés volt, de az utolsó tíz percben kapott gólokért kár volt.

“A találkozó végén már nem volt meg bennünk a kellő erő, erőnléti problémák is közrejátszottak a vereségben, hiszen a csütörtöki mérkőzés is sokat kivett belőlünk, amikor Feröer-szigetek ellen fordítani kellett a második félidőben. A vereség ellenére nem tudom hibáztatni a csapatomat, amely mindent megpróbált megtenni a három pontért és szép, látványos gólokat szerzett” – mondta a német szakvezető.

A magyar válogatott jelenleg 15 ponttal vezeti a csoportharmadikok ranglistáját, de két rivális még megelőzheti ezen a speciális tabellán, amelybe a hatcsapatos csoportok utolsó helyezettjei elleni eredmények nem számítanak bele. A hétfőn záruló C csoportból Ukrajna és Szlovákia jelenthet veszélyt: előbbinek az előzéshez nyernie kell a címvédő Spanyolország ellen, azonban még ebben az esetben is Magyarország maradhat a legjobb harmadik, ha Szlovákia döntetlent játszik Luxemburgban és Macedónia nem győz Fehéroroszországban. A kedden befejeződő A csoportból Törökország lehet még legjobb harmadik, amennyiben hazai pályán begyűjti a három pontot a már Eb-résztvevő Izland ellen és Kazahsztán idegenben legyőzi Lettországot. A novemberi pótselejtező sorsolását vasárnap tartják.

– MTI –
hirdetés