Golgota-ügy: Amerika és Németország figyel?

Akt.:
Golgota-ügy: Amerika és Németország figyel?
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Pákh ügyvédei szerint megnyerhetnék a pert az Egyesült Államokban.

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta Pákh Imre a Naplónak, Julian Beck Figyelőben megjelent nyilatkozatát, miszerint 12 éve 7 millió dollárért adta el a magyar származású gyűjtőnek Munkácsy Mihály Golgota című festményét. – Annak idején megegyeztünk, hogy nem beszélünk az árról, s mivel én még nem beszéltem Julian Beckkel, így nem tudom, hogy valóban elmondta-e a konkrét összeget – indokolta elzárkózását Pákh Imre a Hajdú-bihari Naplónak. Megerősítette azonban azt, hogy anno Beck állami kiviteli kötelezettségvállalás mellett hagyta a Magyar Nemzeti Múzeumban a Golgotát.

Elhatárolódtak

Kérdésünkre arról is beszélt, ügyvédei már vizsgálják a lehetőségeket. – Véleményük szerint Lázár János sajtóban megjelent kijelentései – különösen a „szerettük volna Pákh urat meggyőzni ezzel a barátságos lépéssel, hogy minden körülmények között érdemes megállapodni a magyar állammal” – elegendőek ahhoz, hogy Amerikában pert nyerjünk – jegyezte meg. Elárulta, nemcsak a magyar állami képviselők, de az amerikai, sőt a német kormányzati tisztségviselők is figyelemmel kísérik a védetté nyilvánítási ügy fejleményeit. – Felhívtak a budapesti amerikai követségről, hogy érdeklődjenek, de elzárkóztam – mondta Pákh Imre. Kevesen tudják, hogy a gyűjtő német–orosz származású felesége, Pákh Nelly a Golgota társtulajdonosa, nála a gyűjtő elmondása szerint Merkel kancelláriájáról érdeklődtek. – Megkértem a nejem, hogy ő is határolódjon el, nem szeretnénk beállni egy nemzetközi sárdobálásba – fogalmazott Pákh Imre lapunknak.

Lát még arra esélyt, hogy megegyezzen az állammal? – kérdeztük. – Úgy vélem, lesz még egy megbeszélés Golgota-ügyben. Ha olyan emberrel tudok találkozni, aki hajlandó tárgyalni, akkor igen. Ha olyannal, aki csak az időt tölti velem, akkor nem. Véleményem szerint 2–3 héten belül lezárulhat ez a történet – válaszolta a Naplónak Pákh Imre, aki addig nem beszél orosz vevőjével, amíg függőben van a tárgyalás a magyar állammal.

– Sz. Fabók Ágnes –
hirdetés