Globálisan rekordszinten állnak a háztartások megtakarításai

Budapest, 2015. október 1., csütörtök (MTI) – A háztartások bruttó megtakarításai tavaly 7,1 százalékkal, 136 billió euróra nőttek, ami több mint a világ összes, tőzsdén jegyzett vállalatának összértéke és a világ összes országának államadóssága együttvéve – közölte az Allianz globális vagyonosodási jelentése alapján a pénzügyi csoport magyar leányvállalata csütörtökön az MTI-vel.

Tavaly a pénzeszközöknél lassabb ütemben, alig 4,3 százalékkal – összesen 35 billió euróra – nőttek a háztartások kötelezettségei. Ez a pénzügyi válság kitörése óta tapasztalható legnagyobb globális adósságbővülés. Ha ezt az adósságot levonjuk a bruttó pénzeszközállományból, akkor kitűnik, hogy 2014 végére a nettó pénzeszközállomány elérte a 100 billió eurós rekordszintet, ami az előző évihez képest 8,1 százalékkal magasabb – áll a közleményben.

A korábbi évekhez hasonlóan a pénzeszközök növekedése regionálisan jelentős eltéréseket mutat. Továbbra is – Japán kivételével – Ázsia a növekedés éllovasa, ahol a nettó pénzeszközök értéke 2014-ben 18,2 százalékkal nőtt. A tendencia mögött elsősorban az értékpapír-állomány ugrásszerű – és néha nem is fenntartható – bővülése áll, ami különösen Kínára igaz.

A világ két másik feltörekvő régiójában, azaz Kelet-Európában és Latin-Amerikában azonban a növekedés sokkal visszafogottabb volt: az előbbinél 8,6 százalékkal, az utóbbinál pedig mindössze 4,2 százalékkal bővült a pénzeszközállomány. Kelet-Európában ez – 2013-hoz képest – három százalékpontos visszaesésnek felel meg.

Magyarországon a bruttó pénzeszközállomány 9,2 százalékkal, a nettó pénzeszközállomány pedig 12,9 százalékkal bővült tavaly.

A kettő közötti különbség a lakossági hitelállomány alakulását tükrözi. Tavaly – immár negyedik egymást követően évben – 1 százalékkal csökkentek a kötelezettségek.

A 2010-es csúcshoz képest a magyar háztartások közel 20 százalékkal csökkentették adósságterheiket. Ennek eredményeként az adósságráta – az adósságállomány a GDP százalékában kifejezve – közel 14 százalékponttal, 28,9 százalékra csökkent, ami 4 százalékponttal elmarad az Európai Unió kelet-európai tagállamainak átlagától – áll az Allianz közleményében.

– MTI –
hirdetés