GKI: Fordított a kormány, lazítás helyett megszorítást hajt végre

GKI: Fordított a kormány, lazítás helyett megszorítást hajt végre
A kormány 29 pontos akciótervének fő sajátossága, hogy alapvetően megszorító jellegű programot populáris elemekkel ötvöz, érdemi fordulatot hajt végre az elmúlt évekbeli ellenzéki kommunikációjához képest – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzésében.

A GKI szerint a 200 milliárdos bankadó irreális, az állami kiadásokban tervezett 120 milliárdos megtakarítás realitása kérdéses, a körvonalazódó intézkedések nem állnak össze szerves koncepcióvá, a nagy jelentőségű változások hatásvizsgálata hiányzik. A kiadások és bevételek egyenlege várhatóan 50 milliárdos hiánynövekedés lesz, ami az államháztartás 4 százalékos deficitjét valószínűsíti – írják a kutatók, akik remélik, hogy néhány “öngyilkos” elgondolás (például a devizahitelek tömeges forintra váltása) nem valósul meg.

Magyarországon az elmúlt másfél évben a külső és belső egyensúly látványosan javult, de visszaesett a fogyasztás, a beruházás és a bruttó hazai termék (GDP) – álla GKI legfrissebb prognózisában, amely szerint a költségvetési kiigazítás nemzetközi elismerést aratott, javította az ország hitelességét. Idén az EU-ban a miénk lesz a hatodik legkisebb deficit, de a hiány évközi emelését jellemzően csak a nemzetközi feltételek váratlan és kivédhetetlen mértékű romlása esetén fogadják el a nemzetközi intézmények, márpedig idén még kedvezőbb is a konjunktúra a korábban gondoltnál – foglalja össze a GKI.

A bizalmat fegyelmezett gazdaságpolitikávallehet visszaszerezni

A GKI szerint az új kormány figyelmen kívül hagyta ezeket a körülményeket, a gazdasági vészhelyzetet jelző kommunikáció súlyos politikai és szakmai hibának minősült, minden reális alapot nélkülöz, “belpolitikai trükközést” céloz. Az ország iránti bizalmat ezután csak egyértelmű és tartósan fegyelmezett gazdaságpolitikával lehet visszaszerezni, a hiány alakításában pedig gyakorlatilag megszűnt a mozgástér, ezért a GKI idén 4 százalékos államháztartási hiányt vár.

A 4 százalék mögött az előirányzottnál 150 milliárd forinttal kevesebb bevétel és a tervezettnél 100 milliárddal kisebb kiadás áll, ami körülbelül 2 tized százalékponttal növeli meg a 3,8 százalék célszámot. A GKI-ban úgy látják, hogy nem véletlenül nem hozták nyilvánosságra a Varga Mihály vezette “tényfeltáró bizottság” jelentését: már nem érdekeltek a problémák felnagyításában.

GKI: idén legfeljebb néhány tízmilliárdos adócsökkentés lehet

A GKI az egy hete nyilvánosságra hozott 29 pontos akciótervrőlösszegzésképpen azt állítja, hogy az 350 milliárdos költségvetési megszorító csomag, amely mögött ködös, idén legfeljebb néhány tízmilliárdos adócsökkentés lehet. Az szja-csökkentés a GKI szerint is az alacsony jövedelműek terhét növeli. “Sok kis, esetenként hasznos, esetenként populista, esetenként aligha megvalósítható ötlet” – fogalmaznak a kutatók.

Mindez azonban érdemi fordulat az elmúlt évekbeli ellenzéki kommunikációjához képest, mert a kormány költségvetési megszorítást hajt végre, nincs átfogó és azonnali nagy mértékű adócsökkentés, a meghirdetett adóváltozás pedig a közepes és magas jövedelműek számára előnyös – szögezi le a GKI elemzése.

A pénzügyi szektortól idén négy hónap alatt beszedni tervezett 200 milliárdos adó a GKI szerint irreális, és súlyos következményei lehetnének az amúgy is kemény finanszírozási feltételekre. Kérdésesnek tartják az állami kiadásokban megtakarítani kívánt 120 milliárd realitását, az állami vállaltoknál tervezett 50 milliárdos bértömeg-csökkentésnek pedig nincs pozitív hatása a költségvetésre. A GKI értékelése szerint a tervezett intézkedések nem állnak össze szerves koncepcióvá, a nagy jelentőségű változtatások (például minimálbér megadóztatása, bankadó) hatásvizsgálata hiányzik. Néhány javaslat egyenesen szembemegy a piacgazdasággal, például a közüzemi díjak moratóriuma – írják. A GKI hiányolja a nagy rendszerek, szolgáltató ágazatok és cégek működésének megváltoztatását, ami nélkülözhetetlen a tartós kiadáscsökkentéshez.

Az akcióterv a fő sajátossága a GKI szerint, hogy alapvetően megszorító jellegű programot populáris elemekkel ötvöz, ami azt valószínűsíti, hogy a gazdaságpolitikára ismét az 1998-99-es (az előző Orbán kormány idejéhez hasonlóan) “kettős beszéd” lesz jellemző.

Az év egészére a három hónappal ezelőttinél kissé nagyobb, 1,1 százalékos növekedést vár a GKI. A munkanélküliség még nő, 12 százalékig, az év végén aztán 11,5 százalékra csökken, az infláció a korábban jelzettnél magasabb, 4,8 százalék lesz éves átlagban. Mindezek akkor lehetségesek, ha az utóbbi időben felvetődött “öngyilkos” ötletek nem valósulnak meg – teszik hozzá a GKI-ben. Ezek közé sorolják a devizahitelek tömeges forintra váltását, a jelzáloghitelesek szintén tömeges kimentését, a magánnyugdíj-pénztárak államosítását, a kamatszint mesterségesen alacsonyra szorítását.

– Független Hírügynökség –