GKI: A vártnál rosszabbak a növekedés feltételei

A jövő évi gazdasági növekedés feltételei a korábban gondoltnál valamivel rosszabbak, a külső kereslet növekedési üteme az ideihez képest lassul, miközben a belföldi kereslet csak lassan élénkül – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

Eszerint a növekedés az idei 1 százalék után jövőre 2,5 százalék körüli lesz, amit az export és a beruházások húznak. Az államháztartás hiánya 3 százalék körülire csökken.

Idén 1 százalék növekedéssel számol a GKI

Idén 1 százalék növekedéssel számol a GKI, amelynek motorja a 8,5 százalékkal gyarapodó ipari termelés és a 16 százalékkal bővülő export. A belföldre termelő ipar azonban alig tud hozzájárulni a növekedéshez a nyomott belső kereslet miatt. A gazdaságkutató 2,5 százalékkal növekvő bruttó átlagkeresettel számol, a csaknem 5 százalékos infláció miatt a nettó keresetek csökkenni fognak ebben az évben.

A hazai gazdaságiszereplők ugyan a korábbinál sokkal optimistábbak, a válságot túlélő cégek pénzügyi helyzete stabilizálódik, de az elkerülhetetlen költségvetési szigor az állami kereslet alakulását, a túlzott méretű pénzintézeti különadó és a romló hitelportfolió a bankok hitelezési aktivitását korlátozza a GKI szerint. Az exportvezérelt ipar 2011-ben is a magyar gazdaság húzóágazata lesz. Az építőipari termelés sokévi visszaesés után 4 százalék körüli ütemben növekszik. A kiskereskedelmi forgalom az idei 3 százalékos csökkenés után 1 százalék körüli mértékben emelkedik, de a hiteligényes, drágább tartós fogyasztási cikkeké inkább csak stagnál. A szállításban és az idegenforgalomban továbbra is a külföldi kereslet lesz a dinamikusabb, de 2011-ben a belföldi sem csökken tovább.

Jövőre az EU-forrásból megvalósuló vállalati beruházásokhoz újabb állami hozzájárulások (hitel, garancia) állnak a vállalkozások rendelkezésére. A külföldi beruházások (főleg a Mercedesé, de az Audié és az Opelé is) hatására meghaladják az ideit, ezzel a feldolgozóipari invesztíciók bővülése 10 százalékra gyorsulhat, s összességében 4 százalékos beruházás-élénkülés várható az idei 3 százalékos visszaesés után.

A keresetek 2011. évi alakulása jelentősen függ a kormány által bejelentett “egykulcsos, családi adózás” tényleges tartalmától és ütemezésétől. A reálkeresetek várhatóan 3 százalékkal emelkednek. A nyugdíjak csak az inflációt követik, s a GKI szerint feltehetően a családtámogatások is csupán megőrzik reálértéküket, bár az elmúlt napokban kiszivárgott, igaz, hivatalosan nem megerősített hírek szerint a kormány komolyabb gyermektámogatási programot tervez. A GKI tehát azzal számol, hogy a juttatásokat is tartalmazó reáljövedelem a reálbéreknél ismét kevésbé, körülbelül 1,5 százalékkal emelkedik jövőre.

Növekszik viszont a lakosság megtakarítási hajlandósága

Mivel a hiteltörlesztés terhei az idei átlaghoz képest emelkednek, a vásárolt fogyasztás csak 1 százalékkal, a teljes lakossági fogyasztás fél százalékkal emelkedik. Növekszik viszont a lakosság megtakarítási hajlandósága (kényszere), ezt a növekvő hiteltörlesztés mellett a hitelekhez való nehezebb hozzájutás és a bizonytalan jövő miatti takarékosság magyarázza. A munkanélküliségi ráta a 2010. évi 11,5 százalékos átlagról 2011-ben 11 százalékra megy le – áll az elemzésben.

– Független Hírügynökség –