Gitárzenétől lesz hangos az egyetem

Gitárzenétől lesz hangos az egyetem
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Április 22-23-án rendezik a Gitárzenekari Fesztivált.

Az idén már nyolcadik alkalommal megrendezett találkozóra szakiskolák, zeneiskolák és magánintézmények gitárosai érkeznek Budapestről, Nyíregyházáról, Balmazújvárosról, Hajdúböszörményből, és természetesen fellép a házigazda egyetem mellett a város Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolájának zenekara is.

– A rendezvény jó alkalmat teremt arra, hogy minél több zenekedvelő, zeneértő fiatal megismerhesse a Debreceni Egyetemet, emellett lehetőséget kínál a felkészülés során a közös munkára, egyben megadja a közönség előtti bemutatkozás örömét is – mondta az unideb.hu portálnak Adrovicz István művésztanár. A program művészeti vezetője szerint napjainkban reneszánszát éli a pengetős műfaj, egyre többen szeretnének megtanulni klasszikus módon gitározni. Mutatja ezt a Zeneművészeti Kar Gitár Tanszakának népszerűsége, ahová minden évben két- háromszoros a felvételi túljelentkezés.

A tanszakon jelenleg 14-en tanulnak alap- mester- és tanárképzésen, művész és tanár és szakon egyaránt. Utóbbin a következő tanévtől már osztatlan képzésben lehet majd diplomát szerezni.
A rendezvény nyitónapján a Debreceni Egyetem gitárszakos hallgatói mutatkoznak be, majd szombaton a vendégek is színpadra lépnek.

A programban Kovács Zoltán tanár úr átiratainak köszönhetően olyan művek is felcsendülnek, amelyeket egyénként szerzőik – Brahms, Csajkovszkij, Rossini – nem gitármuzsikára hangszereltek.

A részletes program

2016. április 22. péntek 19 óra

Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt terem

  • A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar gitárzenekarának hangversenye – vezényel: Adrovicz István

2016. április 23. szombat

Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt terem

10 óra 30 perc – zenekarok bemutatkozása I.

  • Bartók Béla Zenei Alapfokú Művészeti Iskola – Hajdúböszörmény
  • Zichy Géza Zenei Alapfokú Művészeti Iskola – Hajdúszoboszló
  • Bocskai István Általános Iskola és AMI – Derecske
  • Földi János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és AMI – Hajdúhadház

14 óra – zenekarok bemutatkozása II.

  • Muzsikáló Egészség Alapítvány Alapfokú Művészeti Iskola – Debrecen, Kis Zenekar
  • Muzsikáló Egészség Alapítvány Alapfokú Művészeti Iskola – Debrecen, Nagy Zenekar Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola, Zeneiskola és AMI alapfokú tagintézménye – Aría Gitárzenekar – Debrecen
  • Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola, Zeneiskola és AMI – Debrecen

18 óra Záróhangverseny a résztvevő együttesek bemutatkozásával

– Debreceni Egyetem –