GfK: nem lesz még fellendülés az elsõ félévben az új autók piacán itthon

Várhatóan folytatódik a mélyrepülés az új autók piacán az idei év elsõ felében is. Körülbelül 20 ezer új személygépkocsi és kishaszonjármû forgalomba helyezése várható Magyarországon júliusig – derül ki a GfK Hungária szerdán közölt elõrejelzésébõl.

A felmérések szerint a fogyasztók még nem szívesen fektetnek ugyanis pénzt egy új autó megvásárlásába, így a fogyasztói bizalom visszatérésének hiányában az év derekáig biztosan nem jön el a régóta várt fellendülés.

Az elmúlt évek újautó-eladási statisztikáiból és a társadalmi-gazdasági környezet adatainak elemzésébõl kiderül, hogy 2010 elsõ félévében várhatóan 20 ezer új gépjármûvet adhatnak majd el az autószalonokban itthon.

Valószínûleg ezúttal is lesznek erõsebb hónapok, amikor a holtszezonnak számító januárhoz képest akár kétszeres mennyiségû autót is értékesítenek majd, de az elemzõk szerint az elsõ fél évben akár kétharmadával is csökkenhetne az eladások száma tavalyhoz képest.

A válság elõtti években 200 ezer darab fölött volt az éves értékesítés, viszont 2009-ben ez már jócskán 100 ezer darab alatt maradt. A piackutatók elsõ félévre vonatkozó elõrejelzése alapján növekedésre továbbra sincs kilátás, sõt, ha a második félévben be is következik a kereskedõk által várt fellendülés, az éves értékesítési eredmények bizonyosan a tavalyiak alatt maradnak – írják a GfK elõrejelzésében.

A legnagyobb veszteség várhatóan a piac legbõvebb szegmensét, az alsó-közép kategóriát éri majd, míg legkevésbé a drágább jármûvek forgalma érezheti meg a visszaesést. Az alsó-közép kategóriában akár 70 százalék fölötti, a drágább jármûvek esetében pedig 50 százalék alatti csökkenés valószínûsíthetõ.