Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.28. 15:43

Iparosok együttműködése klaszter formában

<p>Nyíregyháza - Az együttműködési megállapodással az aláíró felek a határon átnyúló stratégiai szövetséget hoztak létre, amelyben az egyes aláíró vállalkozások az önállóságukat megtartják, de egyes területeken az erőforrásaikat egyesíthetik.</p>

Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke és Géresi József, a Megyei Ipartestületek és Kisvállalkozások Szövetségének elnöke is történelmi pillanatnak aposztrofálta a magyar-román határon átnyúló kézművesipari-szolgáltató klaszter megalakítását. Az ünnepélyes ceremóniára hétfő délután a megyeházán került sor, ahol Géresi József és Pécsi Ferenc, a szatmárnémeti székhelyű, Szatmár megyei Kis- és Középvállakozások Fejlesztéséért Alapítvány elnöke látta el kézjegyével az alapító okiratot. Azt követően a kapcsolódó gazdasági fórum előadásait hallhatták a két ország szomszédos megyéinek iparos meghívottjai.
A klaszter szónak egyelőre nincs magyar megfelelője, az angolban a cluster szó nyalábot, fürtöt, csoportosulást jelent. A klaszter forma a nyugati országokban már több éve sikeresen együttműködik. A most létrejött együttműködési megállapodással az aláíró felek egy határon átnyúló stratégiai szövetséget hoztak létre, amelyben az egyes aláíró vállalkozások az önállóságukat megtartják, de egyes területeken az erőforrásaikat egyesíthetik. Az e típusú szerveződés a kis- és közöpes vállalatokat kapcsolja össze pályázatokban és gazdasági tevékenységben egyaránt. Most megyénk és Szatmár megye iparosai, szolgáltatói léptek.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!