Gazdasági évnyitó – Matolcsy: Magyarország versenyképességi fordulat előtt áll

Budapest – Magyarország versenyképességi fordulat előtt áll – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján.

A jegybank elnöke kiemelte: a versenyképesség növelésén alapuló gazdaságpolitikát kell folytatni, mert a következő 20-25 év az ország felzárkózásának időszaka lesz.

Matolcsy György kiemelte: 2010 óta az ország sikeres gazdaságpolitikai fordulatot és pénzügyi stabilizációt hajtott végre, majd 2013-tól monetáris fordulatot vitt véghez. Ezek eredményeként Magyarország a tartós gazdasági növekedési pályára állt.

Az MNB elnöke kiemelte: a következő időszakban megvalósítható lesz az ország felzárkózása, ehhez javítani kell az ország versenyképességét, annak részeként az állam versenyképességét is, miközben az erőforrások minőségi felhasználására is figyelmet kell fordítani.

Az elmúlt évek sikerét nagyban megalapozta a kormány, az MNB és a Magyar Bankszövetség jó együttműködése, ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdaságot napjainkban már egyszerre jellemzi az egyensúly és a növekedés – mondta. Matolcsy György szavai szerint a miniszterelnök megfelelő időben hozott, jó döntése eredményezte azt, hogy a magyar lakosság megszabadult a korábbi években felvett devizahitelek súlyos terheitől. A devizakölcsönök kivezetésében, annak gyakorlati megvalósításában pedig példásan működött együtt a jegybank, a bankszövetség és a kereskedelmi bankok – tette hozzá.

Matolcsy György hangsúlyozta: a hazai gazdaság folyamatait, bővülését nagyban segítette, hogy a jegybank monetáris döntéshozói az elmúlt időszakban történelmileg alacsony szintre vitték le a jegybanki alapkamatot. Emellett az MNB a növekedési hitelprogram (nhp) révén megállította a kis- és középvállalati (kkv) hitelállomány csökkenését, sőt idén várhatóan hitelezési fordulat állhat be – mondta az MNB elnöke.

Az nhp első szakaszában a jegybank mintegy 700 milliárd forint összegű, a második szakaszban 1400 milliárd forint hitellel segítette a hazai vállalkozások fejlődését. Az MNB a következő időszakban azonban az nhp fokozatos kivezetését valósítja meg, annak érdekében, hogy a vállalkozások egyre inkább térjenek át a piaci alapú hitelezésre – hívta fel a figyelmet a jegybank elnöke, és hozzátette, idén 8-10 százalékkal bővülhet a kkv-k által felvett hitelállomány.

Matolcsy György fontos eredményként méltatta, hogy a jegybanki programok segítségével jelentősen csökkent az államadósságon belül a külfölddel szembeni kitettség, és a devizaadósság aránya is mérséklődött.

– MTI –