Gáz van Várnayéknál, de ez most nagyon jó hír

Várnay Ákos pénteken kora délután jókedvűen mutatta a kicserélt nyomásszabályzót a növényzettől teljesen megtisztított borsósi állomáson
Várnay Ákos pénteken kora délután jókedvűen mutatta a kicserélt nyomásszabályzót a növényzettől teljesen megtisztított borsósi állomáson - © Fotó: Égerházi Péter
Hortobágy - Ismét bebizonyosodott, hogy minden probléma megoldása a szándéknál kezdődik. Teljes egészében igaz ez Várnay Ákosék esetére, akiknek a Tigázzal folytatott küzdelme, melyről június 23-án részletesen beszámoltunk, három hét után rendkívül kedvező fordulatot vett. Péntek kora délutántól ismét kapnak gázt a szolgáltatótól, miután a Tigáz DSO Kft. munkatársai kicserélték a volt hízóbáránytelep előtti állomáson a nyomásszabályzót. A gyökeres változást a Tigáz által kezdeményezett szerdai egyeztetés hozta, ahol a hiányosságokat a megyei kormányhivatalnak jelző miskolci bányafelügyelőség képviselője mellett Vincze Andrásné polgármester és a nonprofit kft. illetékese is részt vett.

Még néhány kísérlet a gázgyújtóval, és pár pillanat múlva a kék láng körbefutott az égőfejen, jelezve: Várnay Ákosék Borsós majori házában újra kedves „vendég” a földgáz. – Végre újra zuhanyozhatok! – szakadt ki a feleségből, amikor a fürdőszobai vízmelegítőben is erőre kapott a láng. Több mint háromhetes várakozás után jutottak el idáig, így érthetőek a nyugdíjas házaspár érzelmi kitörései, előzőleg ugyanis a rendbe tett nyomásszabályzó állomásnál ért fülig a szája a férjnek, amikor a frissen felszerelt mérőre pillanatot.


g2

Fotó: Égerházi Péter


Együtt keresték a megoldást

Mint azt több mint egy hete megírtuk, a 70 éves Várnay Ákoséknál azért kapcsolta ki a gázt június 7-én a szolgáltató, mert a tőlük légvonalban is több tíz méterre lévő nyomásszabályzó állomáson szivárgást, illetve rendkívül elhanyagolt állapotot talált a miskolci bányafelügyelőség. Miután erről értesítette az illetékes kormányhivatalt, annak szakigazgatási szerve kötelezte a fogyasztó kizárására a Tigáz-DSO Kft.-t., amely ezt annak ellenére végrehajtotta, hogy közben Várnayék a szivárgást saját pénzükön megszüntettették. Az újabb feltételt a volt hízóbáránytelep előtti kétféle nyomásszabályzó (az egyik régen használaton kívül van) állomás növényzettel sűrűn benőtt területének a megtisztítása, valamint körbekerítése jelentette. Csakhogy az egykori Hortobágyi Állami Gazdaság szolgálati lakásában élő és magukat egyszerű fogyasztónak tartó Várnay Ákosék úgy gondolták, ennek teljesítése nem lehet az ő feladatuk. A helyzetet bonyolította, hogy a Tigáz mint szolgáltató ezt szintén nem vállalhatta, arra a tulajdonos lett volna illetékes, csakhogy senki nem tudja, kihez tartozik a terület, illetve az azon futó vezeték. Ebben a patthelyzetben peregtek a napok gáz nélkül a nyugdíjas házaspár portáján, s közben ment a huzavona a szolgáltatóval, amely azonban végül egyeztetést javasolt az érintett felekkel, ami eredményre vezetett.


v6

Fotó: Égerházi Péter


A szerdai találkozón – mint arról többen beszámoltak – az hozott előrelépést, hogy Vincze Andrásné polgármester felajánlotta a segítségüket a nyomásszabályzó állomásról gázt kapó lakosoknak. Miután a Tigáz-DSO területi vezetője, Leskó Tibor pedig ígéretet tett arra, hogy 3 hónapra visszakapcsolják a szolgáltatást, amennyiben Várnayék a felajánlott önkormányzati segítséggel rendbe teszik az állomás területét, a nyugdíjas fogyasztó hozzálátott a munkához, embert is talált, aki a fákat kivágta, és saját felhasználásra elszállította. Mint korábban jeleztük, erre ugyan csak a terület tulajdonosának lenne joga, de annak kiléte a szerdai egyeztetésen sem derült ki. A résztvevők azonban úgy döntöttek, hogy ez nem akadályozhatja a szolgáltatást, ezért nem feladva, hogy az önkormányzat, illetve a Hortobágyi Nonprofit Kft. (korábban természetvédelmi és génmegőrző) csak nyomára bukkan valamilyen tulajdoni lapnak, a szolgáltató által szabott feltétel teljesítésében állapodtak meg. A végső megoldást azonban az a szerződés jelentheti, melyet a reménybeli tulajdonos köthet meg a Tigáz-DSO Kft.-vel, ami után a most még célvezetékként szereplő cső átminősíthető lenne elosztó vezetéknek, s ezzel végleg tisztázódna Várnayék fogyasztói státusza is.

– Égerházi Péter –


Ami még a probléma

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-t vélelmeztük a célvezeték tulajdonosának. Mivel korábban 3 célvezeték közül egyre üzemeltetési szerződéssel is rendelkezünk velük. Utólag a nonprofit kft. tagadja, hogy tulajdonába tartozna bármelyik vezeték is a 3 közül, mert egy 1994-ből – birtokukban levő – számadó irat tanúsága szerint a Hortobágyi Állami Gazdaság privatizációja során a gázvezetékeket az önkormányzat részére átadásra kijelölt vagyoni körbe sorolta az akkori Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium. Ezen irat hitelességéről megbízható információink nincsenek, illetve a vagyonátadásról sem tudunk. – írta a Tigáz Zrt. szóvivője.


Ennél gázosabb már nem lehetne a helyzet a Hortobágyon

Hortobágy – A törvények útvesztőjében elsikkad a lényeg: egy nyugdíjas házaspárt kikapcsoltak a szolgáltatásból.