Gasztrofesztiválra készülnek a Békásnál

Akt.:
A keddi sajtótájékoztatón
A keddi sajtótájékoztatón - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Ezúttal a létavértesi tormát lesz kötelező a szakácsoknak felhasználni.

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Debrecziner Gourmet Fesztivált, június 15-e és 17-es között a debreceni Nagyerdőn, a Békás-tó partján.

A beharangozó sajtótájékoztatón Széles Diána, Debrecen alpolgármestere elmondta: a város célja nem a mennyiségi, hanem a minőségi turizmus erősítése. A gourmet fesztivál illeszkedik ebbe a koncepcióba. A rendezvény célja a helyi alapanyagok, ízek, kulináris hagyományok bemutatása, azok beillesztése a modern gasztronómiába.

Amikor turistaként ellátogatunk valahová akkor azt akarjuk enni, inni, amit a helyiek”

– jelentette ki Széles Diána.

sdFotó: Derencsényi István

A Debrecziner Gourmet Fesztiválon 18 étterem és a legismertebb magyar séfek például Bernáth József, Dudás Szabolcs, Pataky Péter, Tatai Róbert és Szendrei Bence mutatkoznak be. Ebben az évben a létavértesi torma lesz a kötelező alapanyag, amit legalább egy fogásban fel kell használniuk a résztvevőknek.

Balogh Károly, a Debrecziner Gourmet Fesztivál szervezője úgy vélte, hogy az elmúlt években folyamatosan fejlődik Debrecen gasztronómiája, például egyre több olyan alapanyagot használnak, amelyek nem nagyüzemekben készülnek. A fesztiválon a közönségszavazatok alapján most először kiosztják a Debrecziner Gourmet-díjat, mellyel a legjobb kiállítót és a legfinomabb ételt fogják elismerni. A győztesek Rácz Róbert szobrászművész alkotását kapják meg – tette hozzá.

OCs