Gárda-rendezvény – Kormányszóvivői Iroda: a kabinet tiszteletben tartja a bíróság döntését

Budapest, 2012. augusztus 24., péntek (MTI) – A kormány tiszteletben tartja a független bíróság döntését, amely szerint a bejelentő megtarthatja a Magyar Gárda alakulására emlékező rendezvényét. A Kormányszóvivői Iroda pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében ugyanakkor az is szerepel: a kabinet “a legkevésbé sem ért egyet” a Magyar Gárda által képviselt eszmeiséggel.

Emlékeztetnek arra: a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) még márciusban bejelentett felvonulás megtartását a rendőrség megtiltotta. Az eseményen a korábban a bíróság által betiltott Magyar Gárda öt évvel ezelőtti, 2007. augusztus 25-ei megalakulásáról kívántak megemlékezni. A bejelentő jogorvoslati kérelmének azonban a Fővárosi Törvényszék helyt adott, így a rendőrségnek tudomásul kell vennie a rendezvényt.

A Kormányszóvivői Iroda közleményében hangsúlyozza: a jogállami normáknak megfelelően – természetesen tiszteletben tartja a független bíróság döntését, ugyanakkor semmiféle kétséget sem kíván hagyni afelől, hogy a legkevésbé sem ért egyet a Magyar Gárda által képviselt eszmeiséggel, illetve azokkal, akik a kirekesztő és gyűlölködő eszmékkel, vagy az erőszakkal közösséget vállalnak.

A kormány “éppen ezért – a mélyen gyökerező demokráciatudata miatt – nyomatékosan felhívja a figyelmet a hatályos jogszabályi rendelkezések megtartására és megtartatására”. Egyértelművé kívánja tenni mindenki számára, “hogy az erőszak monopóliuma az államé, és a rendfenntartásban nincs helye semmiféle illegális félkatonai szervezetek működésének.”

A kormány hangsúlyozza továbbá, hogy a rendezvény biztosítására a rendőrség bevonásával minden szükséges előzetes intézkedést meg fog tenni.

“Amennyiben pedig az eseményen bármilyen, a jogszabályok betűjével vagy szellemével ellentétes fellépésre kerülne sor, úgy a kormány a leghatározottabban fel fog lépni és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy garantálja a rendet és a köznyugalmat, miként azt Cegléden is egyértelművé tette, amikor jelentős erőkkel vonult a helyszínre, megteremtve minden állampolgár biztonságát: vallási, etnikai, politikai hovatartozásuktól függetlenül” – olvasható a közleményben.

MTI