Gáncs Péter: Jézus születésének történetében a kulcsszó az engedelmesség

Akt.:
Budapest, 2015. december 25. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke igét hirdet a karácsonyi istentiszteleten a Deák téri evangélikus templomban 2015. december 25-én
Budapest, 2015. december 25. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke igét hirdet a karácsonyi istentiszteleten a Deák téri evangélikus templomban 2015. december 25-én - © MTI Fotó: Bruzák Noémi
Budapest – Jézus születésének történetében a kulcsszó az engedelmesség – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsonyi igehirdetésében pénteken Budapesten.

Gáncs Péter hangsúlyozta: Isten megtestesülése olyan csoda, amely feszegeti az értelmünket, és amelynek elfogadásához alázat kell. Egyszerre kell “fölnézni az égre”, mint tette Mária, és “alázatosan meghajtani a fejünket” Isten döntése előtt, mint tette József.

Sokan mondják, hogy az ember bukása az asszonynál, Évánál kezdődött. Csakhogy a megváltás is egy fiatal lánynál vette kezdetét, hiszen Mária engedelmessége nélkül nem ünnepelhetnénk a karácsonyt – mutatott rá az evangélikus püspök.

“Fantasztikus misztérium” ez – mondta – Isten és ember “szerelméről” és szerelmük gyümölcséről, Jézus Krisztusról, aki ugyanúgy érkezett ebbe a világba, ahogy minden ember.

Jézus “nem kentaur, nem félig isten, félig ember”, hanem száz százalékban valóságos ember és száz százalékban valóságos Isten – tette hozzá. És még csak nem is bukott Isten ő, aki elszenvedi küldetését, hanem tudatosan vállalja és éli meg a földi létet. “Teljes szabadsággal vállalja föl szabadító küldetését, amely a jászoltól a golgotáig vezet”, és vállalja ezt az utat vele Mária is, hiszen “ő is ott zokog majd a kereszt tövénél”.

Gáncs Péter szólt arról is, hogy ennek a történetnek a valóban fontos szereplői mind ott vannak a betlehemi istállóban, mindenki más – köztük Augustus császár is -, csak “statiszta”. Ennek a nyilván “büdös” és “hideg” istállónak a jászlában mégis “föllobban az isteni szeretet lángja”. Ebbe a jászolba Isten mégis “odatette a világ kenyerét”, azt a jézust, akit valóban tápláléknak, “mindennapi kenyérnek” akart adni az embereknek – tette hozzá.

– MTI –